Επιλογή Σελίδας

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - Οικοδόμημα, με το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο στην Καππαδοκία και την περιοχή της Κεντρικής Μικράς Ασίας, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Örenşehir της περιοχής Incesu της Καισαρείας.

 

Δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που συνεχίστηκαν και φέτος, νέα ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν στην έπαυλη, η οποία εκτιμάται ότι κτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται υπό τη διεύθυνση του Δρος Can Erpek, από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli. Ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Kayseri, Şükrü Dursun, δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι κάθε χρόνο αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερη επιφάνεια: «Η αρχική εκτίμηση του χώρου, όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό, ήταν 300 τ.μ. και πλέον έχει φτάσει στα 600 τ.μ.».

 

Η ανεσκαμμένη έπαυλη στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Δήμου Καισάρειας, συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4.000 τ.μ. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος κτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική έπαυλη της εποχής» ανέφερε ο Dursun.

 

Δωμάτια με ψηφιδωτά δάπεδα στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

«Στον χώρο, που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά», τόνισε. Οι ανασκαφές έφθασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής Can Erpek δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στη Μικρά Ασία.

Η έπαυλη με τα 33 δωμάτια

«Αυτό το μέρος έχει περίπου 33 δωμάτια, απλωμένα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και είναι μια κατοικία υψηλού επιπέδου. Δεν έχουμε ακόμη εξερευνήσει την κατοικία αυτή, μέχρι τα άκρα της. Διαθέτει ψηφιδωτά δαπέδου υψηλής αξίας. Στην περιοχή της Κεντρικής Μικράς Ασίας, που περιλαμβάνει την περιοχή της Καππαδοκίας, δεν έχουμε δει τόσο μεγάλη κατοικία με ψηφιδωτά στο δάπεδο. Στην Καππαδοκία, κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, γνωρίζουμε γενικά για αυτοκρατορικές ιδιοκτησίες. Εδώ, συναντάμε το όνομα «Υάκινθος» στις επιγραφές. Θεωρούμε ότι αυτό το όνομα ανήκει σε κάποιον διαχειριστή. Όταν τα δεδομένα γίνουν πιο ξεκάθαρα, θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι ήταν η κατοικία μιας σημαντικής προσωπικότητας που εργαζόταν για την αυτοκρατορική περιουσία».

 

Δωμάτια με ψηφιδωτά δάπεδα στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

Ο μητροπολιτικός δήμαρχος Memduh Büyükkılıç είπε ότι η Καισάρεια μοιάζει υπαίθριο μουσείο, σημειώνοντας ότι υπήρξαν έξι αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Το χρονικό των ανασκαφών για τα ψηφιδωτά

Τα ψηφιδωτά ήλθαν στο φως για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών αποκατάστασης το 2010. Ύστερα από δύο ανασκαφές (2010 και 2012) που αποκάλυψαν μερικώς τις ψηφιδωτές επιγραφές, κάποια νομικά ζητήματα ανάγκασαν την αναστολή των αρχαιολογικών εργασιών. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά το 2020 και μέχρι το τέλος του 2021, είχαν αποκαλυφθεί περισσότερα από 10 δωμάτια με περίπου 300 τ.μ. συνεχόμενων ψηφιδωτών δαπέδων που ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Οι ανασκαφές αυτής της χρονιάς οδήγησαν στον διπλασιασμό της επιφάνειας του μωσαϊκού που πλέον φτάνει περίπου τα 600 τετραγωνικά μέτρα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα στο συγκεκριμένο μέρος.

Ψηφιδωτά που μοιάζουν με χαλί

Η λαμπερή κεντρική αίθουσα υποδοχής της κατασκευής και τα γύρω δωμάτια κοσμούνται με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δαπέδου που φέρουν γεωμετρικά σχέδια τα οποία δημιουργούν ένα εφέ που μοιάζει με χαλί, από τοίχο σε τοίχο. Στην κύρια αίθουσα, μια ασπίδα από τρίγωνα, που σε παλαιότερα ψηφιδωτά περιέβαλαν συχνά απεικόνιση της Μέδουσας, «αγκαλιάζει» μια λατινική επιγραφή που εξυμνεί το ίδιο το κτίριο.

 

Δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

Η λατινική επιγραφή

Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι [Το κτήριο ανεγέρθηκε] υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου. Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή.

 

Δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, που φέρει επιγραφή. Örenşehir περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

 

Δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, που φέρει επιγραφή. Örenşehir περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (φωτ. Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).

Η ελληνική επιγραφή

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτήριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς.

Πηγή: www.foxreport.gr

Δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο στην Örenşehir της περιοχής Incesu στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας (Sercan Küçükşahin – Anadolu Ajansı).