Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινίασε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, την περιοδική έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.», στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
Η έκθεση, που αποτελεί συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του ΠΙΟΠ, παρουσιάζει για πρώτη φορά επιλεγμένους επιταφίους και αναδεικνύει τη μοναδική σημασία των εκκλησιαστικών αυτών κεντημάτων, τον συμβολισμό, την εικονογραφία και την τεχνοτροπία τους, αλλά και στοιχεία της εποχής κατά την οποία φιλοτεχνήθηκαν.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κύριος Κωνσταντίνος Σουέρεφ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κύριος Μάξιμος, ξεναγούνται στην έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.» από τη Διευθύντρια του Ιδρύματος κυρία Αλεξάνδρα Ράπτη.

 

Απόψεις της περιοδικής έκθεσης «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Πηγή: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου χαιρέτησε την εκδήλωση επισημαίνοντας τη σημασία των συνεργειών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλουμε οι δραστηριότητες της Τράπεζας σε όλους τους Τομείς να έχουν αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία, ώστε να ενδυναμώνουν τους δεσμούς μας με αυτή. Πώς γίνεται αυτό; Με τη λειτουργία του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Υπευθυνότητας, που συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου».

 

Κεντητός επιτάφιος των μέσων του 19ου αιώνα, αποδιδόμενος σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

 

Ο επιτάφιος είναι ιερός πέπλος που χρησιμοποιείται τη Μεγάλη Παρασκευή στο τελετουργικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόκειται για λειτουργικό άμφιο που απέκτησε επικήδειο νόημα από τον 14ο αιώνα. Για την κατασκευή του και τη διακόσμησή του χρησιμοποιούνταν πολυτελή υλικά (σατέν, βελούδο, μεταξωτά νήματα, αργυρά και επίχρυσα σύρματα, πούλιες, ημιπολύτιμοι λίθοι, μαργαριτάρια), τα οποία, σε συνδυασμό με τη χρονοβόρα εργασία του κεντητή ή της κεντήτριας, ανέβαζαν υψηλά το κόστος του εργόχειρου.

 

Κεντητός επιτάφιος (1780) με επιγραφή του Γιαννιώτη δωρητή Γεωργίου Κρομμύδη. Αποδίδεται σε εργαστήριο της Βιέννης. Πηγή: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

 

Οι κεντητοί επιτάφιοι που παρουσιάζονται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, είναι έργα σπουδαίας τέχνης και τεχνικής. Αποδίδονται σε εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Βιέννης, τα οποία, από ό,τι φαίνεται, τα προτιμούσαν και οι Γιαννιώτες έμποροι και επαγγελματίες της εποχής για τις παραγγελίες τους.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 17 Ιουνίου 2019.


Για περισσότερες πληροφορίες: Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων 452 21, Τ: 2651064065 | www.piop.gr

Λεπτομέρεια από κεντητό επιτάφιο, μέσα 19ου αιώνα. Αποδίδεται σε εργαστήριο Κωνσταντινούπολης.