Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα» αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος με το Επιγραφικό Μουσείο.

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στα δύο μουσεία, παρουσιάζονται αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Εβραίων της Ελλάδας, μιας από τις αρχαιότερες θρησκευτικές και πολιτισμικές κοινότητες της Ευρώπης, ενώ αναδύεται και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της χώρας.

Τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης που χρονολογούνται από τα τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. έως τον 17ο αι. κυρίως, προέρχονται από τις μόνιμες συλλογές των δύο μουσείων, από τα αρχαιολογικά μουσεία της Αττικής και της Περιφέρειας (Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης, ΕΦΑ Ανατολικής Αττικής, Καβάλας – Θάσου, Κυκλάδων, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πόλης των Αθηνών, Χανίων) και από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Επιγραφικού Μουσείου: https://epigraphicmuseum.gr/periodikes-ektheseis/2022/lithines-diadromes-istories-apo-petra/ καθώς και την επίσημη ιστοσελίδα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος https://www.jewishmuseum.gr/egkainia-ekthesis-lithines-diadromes-istories-apo-petra-evraikes-epigrafes-stin-ellada-vinteo/

Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Επιγραφικό Μουσείο | Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας