Επιλογή Σελίδας

ΟΞΦΟΡΔΗ - "Σύμφωνα με τον μύθο, ένας περίτεχνος λαβύρινθος κτίστηκε στην Κνωσό στο νησί της Κρήτης για να κρατήσει περιορισμένο τον άγριο Μινώταυρο. Ανακαλύψτε το παλάτι της Κνωσού, και την αναζήτηση του λαβύρινθου, σε αυτή τη μεγάλη έκθεση στην Οξφόρδη". Με αυτά τα λόγια το Ashmolean Museum καλεί τους επισκέπτες να περιηγηθούν την έκθεση "Labyrinth. Knossos, Myth & Reality" (μέχρι τις 30/7/2023).

 

Μαρμάρινο γλυπτό Μινώταυρου (φωτ. ΥΠΠΟΑ).

 

Το παλάτι της Κνωσού, που ανακαλύφθηκε και ανασκάφηκε πριν από 100 χρόνια, ήταν το κέντρο ενός πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού, των ανθρώπων που σήμερα ονομάζουμε Μινωίτες, όνομα που έλαβαν από τον θρυλικό βασιλιά Μίνωα.

 

Νόμισμα με παράσταση του Λαβύρινθου (φωτ. Ashmolean Museum).

 

Αυτή θα είναι η πρώτη έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επικεντρωθεί στην Κνωσό. Θα περιλαμβάνει πάνω από 100 αντικείμενα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Κρήτη και την Ελλάδα, μαζί με ανακαλύψεις από το αρχείο Sir Arthur Evans στο Ashmolean και μια αποκλειστική εμπειρία του Knossos Palace από το αναγνωρισμένο βιντεοπαιχνίδι Assassin's Creed Odyssey.

 

Αντίγραφο ρυτού σε μορφή ταυροκεφαλής (φωτ. Ashmolean Museum).

 

Ο αρχαιολόγος Sir Arthur Evans ηγήθηκε των ανασκαφών στην Κνωσό στις αρχές του 20ού αιώνα και αργότερα επαναπροσδιόρισε και εν μέρει θα αποκατέστησε το παλάτι. Το αρχείο του στο Ashmolean ήταν κεντρικό για την κατανόηση του χώρου της Κνωσού και πολλά από τα ανασκαφικά του σχέδια, έργα τέχνης και αρχεία θα εκτίθενται μαζί με αντικείμενα από την περιοχή.

Το A RESTORATION (2016), μια 18λεπτη ψηφιακή εγκατάσταση βίντεο και ήχου δύο οθονών της βραβευμένης με Turner καλλιτέχνιδας Elizabeth Price, παρουσιάζεται στην τρίτη γκαλερί.

Πηγή: Ashmolean Museum


 

Labyrinth: Knossos, Myth & Reality – exhibition open now in Oxford