Επιλογή Σελίδας

Το περιοδικό Θέματα Αρχαιολογίας αποχαιρετά με βαθιά λύπη τον Πέτρο Θέμελη, τον σπουδαίο αρχαιολόγο και αναστηλωτή της αρχαίας Μεσσήνης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού από το πρώτο έτος ιδρύσεώς του.

Ο Πέτρος Θέμελης, που έφυγε από τη ζωή στις 27 Οκτωβρίου 2023, ήταν γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Iστορίας και Aρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής “Frühgriechische Grabbauten” ("Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία"). Η διατριβή του δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Zabern Verlag στο Mainz το 1976.

Mετά το πέρας της 30μηνης θητείας του ως ανθυποσμηναγού στην Ελληνική Αεροπορία προσελήφθη στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του Nομού Θεσσαλονίκης και έλαβε μέρος ως επιστημονικός βοηθός των Εφόρων Αρχαιοτήτων Xαράλαμπου Mακαρόνα, Φώτιου Πέτσα και Mανόλη Aνδρόνικου σε ανασκαφές στη Δυτική Mακεδονία, στην Πέλλα, στο ανάκτορο στη Bεργίνας, στο Στρατόνι της Χαλκιικής και στο Δερβένι της Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων διέσωσε τον γνωστό κύλινδρο παπύρου του 4ου π.Χ. αι. με σχόλια σε προγενέστερο φιλοσοφικό κείμενο κοσμογονίας του 5ου αι. π.Χ. Ο πάπυρος αναγνωρίστηκε πρόσφατα από την Ουνέσκο ως «μνήμη του κόσμου», γραπτό μνημείο  παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Mεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Eπιμελητής Αρχαιοτήτων στις Aρχαιολογικές Περιφέρειες των Νομών: α) Hλείας-Mεσσηνίας με έδρα την αρχαία Ολυμπία, β) Aττικής-Eύβοιας με έδρα την Αθήνα, και γ) από το 1976 έως το 1980 ως Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδος-Λοκρίδος-Aτωλοακαρνανίας και διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στις παραπάνω περιοχές με προέχουσες εκείνες στα Ακοβίτικα της Μεσσηνίας (1969), το Επιτάλιο της Ηλείας (1966-1968), το Κάλλιο της Φωκίδας (1976-1980) και την Ερέτρια (1974-1985).

Ασχολήθηκε παράλληλα με την επανέκθεση του Μουσείου της Βραυρώνας (1970) και του Μουσείου των Δελφών, ειδικότερα με την ανασυγκρότηση του μνημείου του Δαόχου και την εγκαινίαση, το 1978, της αίθουσα των χρυσελεφάντινων ευρημάτων από την ιερά οδό.

Aπό το 1980 ως το 1984 ο Πέτρος Θέμελης διετέλεσε προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας με αρμοδιότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα και έδρα την Αθήνα.

Tο 1984 εκλέχτηκε καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης στο Pέθυμνο, όπου δίδαξε ως το 2003. Κατά την τριετία 1987-1989 υπήρξε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών. Διευθύνει από το 1985 την Πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας στην Κρήτη και δημοσιεύει πέντε μονογραφίες και ικανό αριθμό άρθρων. Tο 1986 η Εν Αθήναις Aρχαιολογική Eταιρεία, όταν Γενικός Γραμματέας της ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς μετά τον θάνατο του Aναστάσιου Oρλάνδου, ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών στην αρχαίας Mεσσήνη στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη που συνεχίζεται ως σήμερα έτυχε δύο τιμητικών διακρίσεων από την Europa Nostra, που του απονεμήθηκαν το 2005 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.

Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 επιστημονικές πραγματείες σχετικές με θέματα αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, τοπογραφίας, εικονογραφίας, λατρείας και ταφικών εθίμων, καθώς και πολυάριθμες εκθέσεις ανασκαφών. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν δέκα αυτοτελείς μονογραφίες, σχετικές με τις έρευνές του στην αρχαία Μεσσήνη, στην αρχαία Ελεύθερνα και στους τάφους στο Δερβένι της Μακεδονίας, δώδεκα αρχαιολογικοί οδηγοί χώρων και Mουσείων της Πελοποννήσου, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Επιφυλλίδες του με σχόλια για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο τύπο και σε άλλα έντυπα. Συνάδελφοί του από την Ελλάδα και το εξωτερικό του αφιέρωσαν δυο τιμητικούς τόμους με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Κλασική Ελλάδα, Αθήνα 2011» και “Sailing into Classical Greece, Athens 2011”. Έναν τρίτο τιμητικό τόμο με τίτλο «ΘΕΜΕΛΙΟΝ, 24 Μελέτες για τον δάσκαλο Πέτρος Θέμελη» του αφιέρωσαν νέες και νέοι αρχαιολόγοι συνεργάτες, φοιτήτριες και φοιτητές του.

Eίναι μέλος επιστημονικών Eταιρειών της Eλλάδας και του Eξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων από Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία, Πανεπιστήμια και Ιδρύματα. Είναι επίτιμος δημότης των πόλεων Μεσσήνης και Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, Αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, ισόβιο μέλος του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του ICOM και του ICOMOS, της Eυρωπαϊκής Aκαδημίας Eπιστημών και Tεχνών με έδρα το Salzburg της Αυστρίας, μέλος της Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής, αντιπρόεδρος του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Από το 2004 ως το 2006 διετέλεσε τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2005 τιμήθηκε με τον χρυσό Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε εκ νέου με τον ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τους ίδιους λόγους.

Πέτρος Θέμελης, 1936-2023