Επιλογή Σελίδας

Πέτρος Θέμελης

Ο ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης των αρχαίων που βρίσκονται θαμμένα κάτω από την πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα.

«Να συντηρηθούν, να στερεωθούν και να ανασκαφούν πληρέστερα» τα αρχαία της πλατείας της Υπαπαντής, προτείνει ο Πέτρος Θέμελης.

Ερωτηθείς για την άποψή του, με αφορμή την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πολίτες και φορείς της πόλης, με στόχο την ανάδειξη των αρχαίων, ο ίδιος στέκεται υπέρμαχος της αποκάλυψης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων υποστηρίζοντας:

«Εχω γράψει στο “7 Ημέρες” της “Καθημερινής”, σε ανύποπτο χρόνο, ένα μεγάλο άρθρο με βάση αυτά που είχε βρει ο Γιαλούρης. Μόλις είχα έρθει το 1963 στην Καλαμάτα να παραλάβω το Μουσείο Μπενάκη από την οικογένεια τότε. Έμενα τότε εδώ κι έσκαβα στα Ακοβίτικα.

Εφόσον θέλετε να ξηλώσετε την πλατεία, πρέπει να γίνει ανασκαφή και να διατηρηθούν τα αρχαία κάτω, επισκέψιμα και ορατά. Να συντηρηθούν και να ανασκαφούν πληρέστερα… Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχουν αρχαία πρέπει να κάνουμε μια συστηματική ανασκαφή. Αλλιώς αφήστε την πλατεία ως έχει και μην την πειράζετε! Και δώστε τα χρήματα κάπου αλλού».