Επιλογή Σελίδας

ΠΡΟΥΣΑ, ΒΙΘΥΝΙΑΣ Μ. ΑΣΙΑ - Μια άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Προύσα της ΒΔ Τουρκίας, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της περιοχής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Ντούζτσε, σημειώνει πως η προτομή που βρέθηκε στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ» διαπιστώθηκε ότι αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει ήδη παραδοθεί στο τοπικό Μουσείο.

 

Κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου (φωτ.: Düzce Belediyesi)

 

«Κατόπιν διαβούλευσης με συντηρητές και μελετητές του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκε στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Από την πλευρά του, το Μουσείο επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για «κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου», διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.».

Κατά την περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, εντοπίζονται σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρώς ανοιχτό. «Το μακρύ σγουρό χτένισμά του μέχρι το λαιμό είναι σαν χαίτη λιονταριού- πολύ συγκεκριμένη απεικόνιση των μαλλιών του Μέγα Αλέξανδρου», καταλήγει η ανακοίνωση του μουσείου.

 

Κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου (φωτ.: Düzce Belediyesi).

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών. Σύμφωνα με τον τουρκικό δήμο Ντούζτσε, στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται αδιάλειπτα επί 12 μήνες στην εν λόγω περιοχή, έχουν επίσης αποκαλυφθεί παρόμοια ιστορικά λείψανα, όπως μια κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα και μια κεφαλή της Μέδουσας.

 

Κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου (φωτ.: Düzce Belediyesi).