Επιλογή Σελίδας

ΠΑΤΜΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Από τις 10 έως τις 23 Απριλίου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στιγμές. Η Πάτμος μέσα από τον φακό των Ιταλών».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων από την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Πάτμο τριάντα φωτογραφίες από το Ιταλικό Αρχείο, που αποτυπώνουν μνημεία, γωνιές και ανθρώπους του νησιού. Ορισμένες από τις φωτογραφίες αυτές αποτελούν λήψεις του ιταλού αρχαιολόγου και ερευνητή Giuseppe Gerola, ο οποίος, με εντολή του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο μιας μικρής σε διάρκεια, αλλά τεράστιας σε αποτελέσματα επιστημονικής αποστολής, που διήρκεσε από τις 20 Μαΐου έως τις 10 Αυγούστου, περιηγούμενος τα νησιά, έφθασε και στην Πάτμο. Στο Αρχείο της Εφορείας φυλάσσονται περίπου 15.000 γυάλινες πλάκες από την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1912-1947), έργα ιταλών φωτογράφων που καταγράφουν με τρόπο μοναδικό, σαν σκιές επάνω στο γυαλί, πτυχές της καθημερινής ζωής στα υπό ιταλική κατοχή Δωδεκάνησα.

Οι σπάνιες φωτογραφίες του Ιταλικού Αρχείου αποτελούν πολύτιμο εργαλείο της αρχαιολογικής έρευνας και υπηρετούν άριστα τους σκοπούς της ιστορικής τεκμηρίωσης, διατηρώντας την αυθεντική μορφή των κτηρίων και των αντικειμένων. Από την άλλη πλευρά και καθώς ο φακός, σαν την ανθρώπινη ματιά, στρέφεται σε καθετί που τον γοητεύει, αποτυπώνουν - αλλού άθικτο κι αλλού πληγωμένο πια - το τοπίο του νησιού. Ο ίδιος φακός σκοντάφτει με συγκινητικό ενδιαφέρον πάνω στους διαβάτες που ποζάρουν, αμέριμνοι δήθεν, στα σοκάκια της Χώρας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ή τις αστικές τους φορεσιές, παρασύρεται από τις γυναικείες συντροφιές που ξεκουράζονται ανεπιτήδευτες στην άκρη ενός χωματόδρομου, στέκεται με σεβασμό στα αμίλητα «βυζαντινά» πρόσωπα των καλόγερων του μοναστηριού· φιγούρες που ανακαλούνται από τη λήθη με φόντο τους κατάλευκους ασβεστωμένους τοίχους, στην απόκοσμη ατμόσφαιρα ενός τοπίου μυστηριακού, καθηλωμένες στον χρόνο στιγμές…