Επιλογή Σελίδας

ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΠΑΦΛΑΓΟΝΙΑΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ) - Τον Φεβρουάριο του 2018 οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή της αρχαίας Αδριανούπολης στον δυτικό Πόντο (η περιοχή σήμερα ανήκει στο Δήμο Εσκίπαζαρ του νομού Καράμπιουκ) ανακοίνωσαν ότι έφεραν στο φως μια αρχιτεκτονική δομή 1.500 ετών που πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη εκκλησία στην Ανατολία. Αυτή η Αδριανούπολη είναι μία από τις πολλές στον γεωγραφικό χώρο της Μικράς Ασίας που πήραν το όνομά τους από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Αδριανούπολης είναι γεμάτος με ελληνικές επιγραφές.

 

(φωτ. Andalou Agency).

 

(φωτ. Andalou Agency).

 

(φωτ. Andalou Agency).

 

Πλέον, λοιπόν, ήλθε η ώρα για εκτεταμένες έρευνες σε μια από τις πιο σημαντικές χριστιανικές τοποθεσίες, η οποία μάλιστα αποκαλείται «Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου» λόγω των εντυπωσιακών ψηφιδωτών που έχουν ήδη βρεθεί σε κτήρια που θεωρούνται λατρευτικοί χώροι.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 2003, ωστόσο αναμένεται να γίνουν πιο συστηματικές καθώς στόχος είναι ο αρχαιολογικός χώρος να ανοίξει για το κοινό. Επικεφαλής είναι ο Έρσιν Τσελικμπάς, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καράμπιουκ, ο οποίος δήλωσε στο Anadolu ότι φέτος θα επικεντρωθούν στην «Εκκλησία Γ» και ότι στην ανασκαφή θα εργαστούν 30 φοιτητές.

 

Απεικόνιση ταύρου σε μωσαϊκό της αρχαίας Αδριανούπολης (φωτ.: karar.com)

 

Απεικόνιση ταύρου σε μωσαϊκό στην Αδριανούπολη (φωτ.: ntv.com.tr).

 

Μεταξύ του ταύρου και του λέοντος, υπάρχει μωσαϊκό με δυο παγόνια, πάνω από τα οποία υπάρχει ελληνική επιγραφή (φωτ.: kanal78.com.tr).

 

Το ενδιαφέρον για την Αδριανούπολη, η οποία βρίσκεται πάνω σε «προσκυνηματική οδό» και κατοικήθηκε μέχρι τον 8ο αιώνα, είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και γιατί στην πόλη της Παφλαγονίας γεννήθηκε και πέθανε ο Όσιος Αλύπιος ο κιονίτης (ή στυλίτης), ο οποίος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ασκητεύοντας πάνω σε έναν στύλο.

Φέτος ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε πρωτοχριστιανική εκκλησία, είναι ένα μωσαϊκό του 5ου αι. μ.Χ., στο οποίο απεικονίζονται οι Απόστολοι Μάρκος και Λουκάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητή Ερσίν Τσελικμπάς, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο αρχαιολογικός χώρος έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ανασκαφές θα συνεχιστούν για χρόνια, με πολλές εκπλήξεις.

Το αξιοπερίεργο των δηλώσεων του Τσελικμπάς, που είναι καθηγητής Αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Καραμπιούκ και υπάλληλος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κασταμονής, είναι ότι αναφέρει πως ο ταύρος που βρέθηκε στο μωσαϊκό «εκπροσωπεί», όπως κατά λέξη αναφέρει, τον Απόστολο Λουκά και ο λέων τον Απόστολο Μάρκο, χωρίς όμως να δίνει εξηγήσεις για την ερμηνεία αυτή.

Πηγή: pontosnews.gr

(φωτ. Andalou Agency).