Επιλογή Σελίδας
Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό σχετικά με «τη δρομολογούμενη μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ» υπογράφουν 56 εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι εκφράζουν «την έντονη διαμαρτυρία» τους «για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης» και «τον αποκλεισμό» τους «από την όποια διαδικασία διαβούλευσης για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου».

Παράλληλα, αναφέρονται στις εξωστρεφείς δράσεις, τις τιμητικές διακρίσεις, την ενεργό συμμετοχή του μουσείου σε εκθέσεις του ΥΠΠΟΑ στο εξωτερικό, καθώς και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μέσα από τα οποία το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου «έχει εισέλθει δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή», για να αναρωτηθούν «πού δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε εξαιτίας των περιορισμών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, για να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα της μετατροπής μας σε ΝΠΔΔ» και να καταλήξουν:

«Οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Μουσεία δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό για την προστασία, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου εντός και εκτός Ελλάδας. Τα Μουσεία είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και εκπαίδευσης για τις τοπικές κοινωνίες και ενεργοί εταίροι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Μέσα από τις δράσεις τους προωθούν τις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καταπολέμησης των διακρίσεων, του ανθρωπισμού, του κοινωνικού διαλόγου και της ανεκτικότητας, του δικαιώματος στη γνώση, της κριτικής σκέψης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κοινωνική προσφορά των Μουσείων να παραμείνει δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, έτσι ώστε να εξακολουθούν να συμβάλλουν στην πολιτιστική πρόοδο και ευημερία του κοινωνικού συνόλου, όπως διασφαλίζεται με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Πηγή: naftemporiki.gr