Επιλογή Σελίδας

ΡΟΥΣΟΚΑΣΤΡΟ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – Οι ερευνητές στο βυζαντινό φρούριο του Ρουσόκαστρου στην επαρχία Πύργου στην Ανατολική Ρωμυλία στη Βουλγαρία, ανακάλυψαν ένα σπάνιο εύρημα κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής περιόδου του καλοκαιριού 2019. Κατά την ανασκαφή μνημειώδους κτηρίου, με πέτρινους πυλώνες στο κάστρο, βρέθηκε ένα μικρό αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα άλογο που καλπάζει προς τα εμπρός.

Το δεξί του πόδι είναι ανυψωμένο, λυγισμένο στο γόνατο και το κεφάλι στραμμένο προς τα δεξιά. Ο βραχίονας, το κεφάλι και το σώμα του αλόγου έχουν εξαιρετική εμφάνιση. Τα πίσω πόδια και μέρος της ουράς λείπουν. Το αγαλματίδιο είναι φιλοτεχνημένο σε χάλκινο και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο. Έχει 5 εκ. μήκος και ύψος 4,8 εκ. ενώ και χρονολογείται από τον 2ο έως 3ο αι. μ.Χ. Με την υπόθεση ότι πρέπει να είναι ένα δώρο σε ιερό ή ναό, το εύρημα ίσως υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου ιερού της Ρωμαϊκής εποχής που βρίσκεται ακόμη στο άμεσο περιβάλλον του φρουρίου.

 

 

Οι ανασκαφές του φρουρίου του Ροσοκάστρου διεξάγονται από ομάδα του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου Μπουργκάς και χρηματοδοτούνται από τον τοπικό Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Πηγή: archaeologynewsnetwork.blogspot.com | Regional Historical Museum Burgas

Σχετικό άρθρο: «Σημαντικά ευρήματα στο βυζαντινό οχυρό Ρουσόκαστρο Βουλγαρίας», περιοδικό Θέματα Αρχαιολογίας, 2018 [2.2].