Επιλογή Σελίδας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - Χρυσό ενώτιο (σκουλαρίκι) της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή κοντά στην τοποθεσία των αρχαίων εβραϊκών ναών στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο εύρημα, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια. Ισραηλινοί αρχαιολόγοι μιλούν για μια σπάνια ένδειξη της ελληνιστικής επιρροής, καθώς είναι το πρώτο του είδους που ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ.  Το σκουλαρίκι έχει μήκος 4 εκατοστά, είναι στρογγυλό και η άκρη του είναι διαμορφωμένη σε κεφαλή κερασφόρου ζώου, πιθανόν κριαριού. Ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο 2017, κατά τη διάρκεια ανασκαφών έξω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον αρχαιολογικό χώρο που αποκαλείται «Πόλη του Δαυίδ» και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων νοτίως του Όρους του Ναού, όπου σήμερα υπάρχει το τέμενος αλ-Άκσα.

 

Χρυσό ενώτιο της πρώιμης ελληνιστικής εποχής (© Clara Amit, Israel Antiquities Authority)

 

Έχει αποτελέσει ήδη το θέμα ενός επιστημονικού άρθρου, όμως το εύρημα δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στον Τύπο. Η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πως η τεχνική του κοσμήματος συμφωνεί με την τεχνική των κοσμημάτων της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου -3ος ή αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., μεταξύ της κατάκτησης της Ιερουσαλήμ από τον Μέγα Αλέξανδρο και της εβραϊκής επανάστασης εναντίον των Μακκαβαίων.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος βρίσκει ένα χρυσό ενώτιο από την Ελληνιστική εποχή στην Ιερουσαλήμ», τονίζει ο Yuval Gadot, Καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη. Τέτοια κοσμήματα μπορεί να φορούσαν εύποροι άνδρες ή γυναίκες της εποχής εκείνης και ο ιδιοκτήτης του θα ήταν πιθανόν είτε ένας Έλληνας που ζούσε στην Ιερουσαλήμ, είτε κάποιος γηγενής «εξελληνισμένος εβραίος», πρόσθεσε ο Gadot.

 

Χρυσό ενώτιο της πρώιμης ελληνιστικής εποχής (© EPA, ABIR SULTAN)

 

«Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Ιερουσαλήμ της ελληνιστικής περιόδου. Η πόλη θεωρούνταν ανέκαθεν πολύ συντηρητική, δεν άφηνε να μπουν αντικείμενα από τον έξω κόσμο», συνέχισε, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ανακάλυψη «προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Ανοίγει μια συζήτηση για τη φύση του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ» την εποχή εκείνη.    Όπως είπε, «το συνδέουμε με άλλα πράγματα και ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα την Ιερουσαλήμ, πώς οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν εδώ πραγματικά».

Η ισραηλινή αρχαιολογική υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η ποιότητα του κοσμήματος και το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε κοντά στο Όρος του Ναού, όπου υψωνόταν ο εβραϊκός ναός της Ιερουσαλήμ που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, επιτρέπει να υποθέσουμε πως ο ιδιοκτήτης του ανήκε στην προνομιούχα τάξη. Η «Πόλη του Δαυίδ» εκτείνεται στη βάση των οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης στη Σιλουάν, παλαιστινιακή συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ -επισημαίνεται πως ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτησή της από το ισραηλινό κράτος. Στο σημείο αυτό, πραγματοποιούνται εντατικές και αμφιλεγόμενες ισραηλινές ανασκαφές. Την «Πόλη του Δαυίδ» διαχειρίζεται η εθνικιστική οργάνωση Elad, δηλωμένος στόχος της οποίας είναι να ενισχύσει την εβραϊκή παρουσία στις αραβικές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Ισραήλ / Archaeology News Network / Naftemporiki.gr

 

Ancient earring discovered in Israel from BC on Vimeo.