Επιλογή Σελίδας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, που έσφυζε παλιά από Έλληνες, στο κέντρο της πόλης, ένα τεράστιο ελληνοπρεπές κτήριο συνεχίζει να αναδεικνύει τις δόξες της παροικίας της πόλης, αναγράφοντας μάλιστα, ακόμη και σήμερα, στην πρόσοψή του σε κεφαλαία ελληνικά γράμματα τη λέξη «ΜΟΥΣΕΙΟΝ».

 

 

Πρόκειται για το Ελληνορρωμαϊκό Μουσείο της Αλεξάνδρειας, έναν χώρο που κτίστηκε πριν από 127 χρόνια και σήμερα μετρά μία νέα ολοκαίνουρια σελίδα στην ιστορία του με τις αιγυπτιακές Αρχές να θέλουν να του χαρίσουν ξανά τη δόξα του παρελθόντος.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ξεκίνησε στον ιστορικό αυτό χώρο, μία εκ βάθρων ανακαίνιση που ξαναδίνει ζωή στο Ελληνορρωμαϊκό Μουσείο, αποκαθιστώντας τη δυτική και την ανατολική πρόσοψη, τα εσωτερικά τοιχώματα και το 90% του μεταλλικού σκελετού του κτηρίου και ενοποιώντας τον ισόγειο χώρο του Μουσείου, των εκθεσιακών χώρων και του διοικητικού του κτηρίου.

Μάλιστα στον χώρο πραγματοποίησε επίσκεψη ο υπουργός Αρχαιοτήτων για να επιθεωρήσει την εξέλιξη των έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2019.

 

 

Το Ελληνορρωμαϊκό Μουσείο θα διαθέτει τριάντα μεγάλες αίθουσες που θα φιλοξενούν 20.000 έργα τέχνης από την εποχή της Πτολεμαϊκής και Ρωμαϊκής περιόδου, από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. -αγάλματα, αμφορείς, κεραμική, μωσαϊκά, κοσμήματα, σαρκοφάγους, μούμιες, τάπητες και διάφορα αντικείμενα από γυαλί, μάρμαρο και χαλκό.

 

 

Το Μουσείο θα διαθέτει, επίσης, ένα υπερσύγχρονο κέντρο συντήρησης και έρευνας, καθώς και μία αίθουσα πολυμέσων, όπου με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, θα μπορεί να ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην αρχαία εποχή.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο κτίστηκε το 1892 και εγκαινιάστηκε από τον Khedive Abbas Helmy II το 1895 για να παρουσιάσει, τότε, ελληνορωμαϊκά εκθέματα που είχαν ανακαλυφθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην Αλεξάνδρεια. Το 1983 καταχωρήθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς της Αιγύπτου για τα ισλαμικά, κοπτικά και εβραϊκά αρχαιολογικά του εκθέματα. Είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης από το 2008.