Επιλογή Σελίδας

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ, ΚΑΛΛΙΦΟΡΝΙΑ ΗΠΑ – Απεβίωσε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, ο επιφανής ομογενής καθηγητής Σπύρος Βρυώνης. Ο Σπύρος Βρυώνης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα του Ελληνισμού.  Άφησε εποχή με το έργο του, ενώ κορυφαία θεωρείται η επιστημονική εργασία που άφησε πίσω του για τους διωγμούς που υπέστησαν της Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955. Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1928 στην Μέμφιδα του Τεννεσί των Ηνωμένων Πολιτειών, από γονείς μετανάστες καταγόμενους από την Κεφαλλονιά.

Το 1950 αποφοίτησε από το South- Western College της Μέμφιδας και έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright προκειμένου να ειδικευθεί στην ελληνική κλασική φιλολογία και αρχαιολογία στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας. Το 1951 επέστρεψε στις ΗΠΑ και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιστορικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ από όπου απέκτησε διαδοχικά μεταπτυχιακό και διδακτορικό το 1956 με θέμα της διατριβής του «The internal history of Byzantium during the time of troubles, 1057-81». Εργάστηκε ως ερευνητής στο Βυζαντινό Ινστιτούτο του Dumbarton Oaks και στο Κέντρο Μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Σπουδών της Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες από το 1972 μέχρι το 1975 και από το 1979 μέχρι το 1982. Από το 1976 μέχρι το 1979 διορίζεται ως μετακλητός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να διδάξει Ιστορία των Μέσων και των Νεωτέρων Χρόνων. Επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες και διορίζεται προϊστάμενος του Κέντρου Αρμενικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Τον Ιούνιο του 1985 συστήνει στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του Σπυρίδωνα-Βασίλη, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Σακραμέντο της Καλλιφόρνιας. Το 1988 καλείται να αναλάβει τη διεύθυνση του Ωνάσειου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εμπλεκόταν ενεργά στο Save Cyprus Council, πλέον γνωστό ως American Hellenic Council και ένας από τους ιδρυτές του Hellenic University Club της Βόρειας Καλιφόρνια.

Υπήρξε συγγραφέας πολλών έργων για το Βυζάντιο και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταξύ των οποίων το «The Decline of Medieval Hellenism in Asia Minor» το 1971 και το «The Mechanism of Catastrophe: The Turkish Pogrom of September 6-7, 1955, and the Destruction of the Greek Community of Istanbul» το 2005.