Επιλογή Σελίδας

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ - Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, την Πνευματική Εστία Σπάρτης και τον Σύνδεσμο Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας» οργανώνουν έκθεση χαρακτικών και φωτογραφιών του αρχαίου θεάτρου.

Αυτή θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο της Πνευματικής Εστίας (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου), στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουρής» και στον αύλειο χώρο «Αλέξανδρος Παπαδολιάς». Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 20 Μαρτίου (ώρα 19:00). Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 19:00 έως τις 21:00 μέχρι και την Κυριακή 10 Απριλίου.

 

Η έκθεση θα αναπτυχθεί σε δύο ενότητες. Στον αύλειο χώρο του εντευκτηρίου θα αναρτηθούν έξι banners από μουσαμά με χαρακτικά περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, στα οποία απεικονίζεται το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης. Στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο «Αλέξανδρος Κουρής» θα εκτεθούν περί τις είκοσι πέντε φωτογραφίες με θέμα την πορεία και την εξέλιξη των ανασκαφών και των εργασιών ανασκαφής και ανάδειξης του θεάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Η έκθεση θα ολοκληρώνεται με πίνακα πληροφοριών για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Επίσης στον χώρο αυτό θα μεταφερθεί και θα αποτελέσει ξεχωριστό έκθεμα η μακέτα του αρχαίου θεάτρου που έχει κατασκευαστεί από το σωματείο «Γιτιάδας» και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης, που λειτουργεί στον όροφο του ίδιου κτιρίου.

Παράλληλα, και σε συνεργασία και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και με τις πανεπιστημιακές σχολές, θα οργανωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για τις ανάγκες του προγράμματος αυτού έχει γίνει επανέκδοση και επικαιροποίηση ειδικού φυλλαδίου που είχε εκδοθεί περί το 1998 από τον «Γιτιάδα» και το είχε επιμεληθεί η αρχαιολόγος της Ε’ ΕΠΚΑ Στέλλα Ραυτοπούλου.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της ανακήρυξης από το σωματείο «Διάζωμα» του 2019 ως «Έτους Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης» αλλά και της πραγματοποίησης της 6ης συνάντησης των εταιρικών μελών του σωματείου στη Σπάρτη από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Απριλίου.