Επιλογή Σελίδας

ΙΑΣΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ - Ανακοίνωση για τα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ήρθαν στο φως έδωσε στη δημοσιότητα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Σύμφωνα με αυτήν, στο πλαίσιο εργασιών διάνοιξης τάφρου για την τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης από συνεργείο του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης, στις 20 Φεβρουαρίου 2019 αποκαλύφθηκαν τμήματα λίθων σε σειρά.

 

Τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, άποψη από ΒΔ (φωτ. ΕΦΑ Ροδόπης).

 

Άποψη των εργασιών από ΝΑ (φωτ. ΕΦΑ Ροδόπης).

 

Το έργο διακόπηκε από φύλακα αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και διενεργήθηκε αυτοψία από αρχαιολόγο της Εφορείας. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου, πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2019 σωστική ανασκαφική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η φύση του παραπάνω ευρήματος.

Ανοίχθηκε τομή διαστάσεων 3x14μ. και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, διαστάσεων 14x2,70μ. Η κατάσταση διατήρησής του είναι αρκετά καλή: το βόρειο μέτωπο του δρόμου σώζεται σε όλο το μήκος του, ενώ το νότιο μέτωπο σώζεται τμηματικά. Στις 19 Μαρτίου 2019, σε δεύτερο έργο του Δήμου Ιάσμου επί της επαρχιακής οδού Πολυάνθου-Ιάσμου που υλοποιείται υπό την επίβλεψη της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ήλθε στο φως ένα ακόμη τμήμα της αρχαίας Εγνατίας. Αποκαλύφθηκε σε μήκος 3,00 περίπου μέτρων, μόνο το νότιο τμήμα της οδού, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από την άσφαλτο.

 

Δεύτερο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, άποψη από Α (φωτ. ΕΦΑ Ροδόπης).

 

Τα δύο προσφάτως αποκαλυφθέντα τμήματα, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, βρίσκονται πολύ κοντά στο ήδη γνωστό τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, η οποία διέρχεται από την περιοχή της Π.Ε. Ροδόπης 1χλμ. ανατολικά του Ιάσμου. Αποτελούν δε τα πρώτα εντοπισμένα οδοστρώματα της Εγνατίας οδού μετά την Καβάλα και μέχρι την Μέστη, όπου σώζονται τα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα στη Θράκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού, άποψη από Α (φωτ. ΕΦΑ Ροδόπης).