Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΟΥ - Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων φιλοξενεί φέτος, σε συνεργασία με τη Gallery Citronne, την περιοδική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Το Αλφάβητο - Αρχαϊκό Παλίμψηστο».

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης  αποτυπώνει τον χρόνο και τα ίχνη της Ιστορίας σε εικοσιτέσσερα ισομεγέθη έργα-βιβλία, με αντιστοίχιση στα ισάριθμα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Τα έργα-βιβλία λειτουργούν ως εικαστική μεταφορά της έννοιας της Ιστορίας, όπως αυτή συγκροτείται με βάση τα απομεινάρια της αρχαίας γραμματεία και τέχνης.

Τα έργα αυτά εντάσσονται στη σειρά “Το γράμμα που δεν έφτασε”, ένα είδος εικαστικού ημερολογίου που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας, ένας εικαστικός δίαυλος επικοινωνίας με την σημερινή εποχή μέσα από την ποίηση του ευτελούς, του φαινομενικά ασήμαντου, του καθημερινού και του τυχαίου. Πρόκειται για μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές σε συλλογική μνήμη. Άλλωστε, το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από την σχέση του με το παρελθόν, η οποία και καθορίζει την εικαστική του ταυτότητα.

 

 

Στην παράθεση αυτή ο Ψυχοπαίδης έχει προσθέσει και δύο πρόσφατα έργα, εμπνευσμένα από γλυπτά εκθέματα του Μουσείου Πόρου, τα οποία, ατόφια ή αλλοιωμένα, υπερτίθενται και εισάγουν τοπία προσφυγιάς: η διά θαλάσσης απόδραση, ο εγκλωβιστικός περιορισμός πίσω από τα συρματοπλέγματα. Πρόκειται για μια ιδεολογική κοινωνική ανάγνωση του παρόντος το οποίο, με την σειρά του, υπενθυμίζει  το πιο σκοτεινό παρελθόν και προειδοποιεί για το απειλητικό μέλλον.


Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
«Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο»
Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Επιμέλεια έκθεσης:
Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Gallery Citronne
Μαρία Γιαννοπούλου, Δρ Aρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων