Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ - Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την περιοδική έκθεση «δες Απέναντι» στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου, παρουσιάζοντας αρχαιολογικό υλικό από την Κέρο και το Δασκαλιό, σημαντικές θέσεις της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 - 2100 π.Χ.). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Ιουλίου (20:00).

Από την παραλία της Άμμου στο Κουφονήσι, που βρίσκεται μπροστά από το κτήριο της Αρχαιολογικής Συλλογής, ο επισκέπτης ατενίζει το νησί της Κέρου και δίπλα της το νησάκι του Δασκαλιού, που πριν 4.500 χρόνια αποτελούσε το νοτιοδυτικό ακρωτήριό της.

 

Η Κέρος και το Δασκαλιό όπως φαίνονται από το Κουφονήσι (φωτ. ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Κυκλάδων / Βρετανική Σχολή Αθηνών).

 

Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον Καθηγητή Colin Renfrew και τον Δρ Michael Boyd και με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η μικρή, σήμερα, βραχονησίδα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες θέσεις των Προϊστορικών Κυκλάδων, εντυπωσιάζοντας με την πρωτο-αστική αρχιτεκτονική της διαμόρφωση και τις πολλές επαφές που φαίνεται να διατηρούσε με τα γειτονικά νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Μικρά Ασία. Κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση και ακμή του Δασκαλιού φαίνεται να έπαιξε ο μοναδικής σημασίας χώρος τελετουργιών, ο οποίος είχε αναπτυχθεί πολύ κοντά του, στην Κέρο, δεχόμενος ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων που έφταναν μέχρι εκεί για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων.

 

Ειδώλια από το Δασκαλιό (φωτ. ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Κυκλάδων / Βρετανική Σχολή Αθηνών).

 

 

Ειδώλια από τον Κάβο της Κέρου (φωτ. ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Κυκλάδων / Βρετανική Σχολή Αθηνών).

 

Η έκθεση αρθρώνεται σε δύο άξονες. Αφενός, προβάλλοντας όψεις της ζωής στο Δασκαλιό που καταδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και τη θέση σου σε ένα εκτενές δίκτυο ανταλλαγών. Αφετέρου, παρουσιάζοντας πτυχές της ανασκαφικής διαδικασίας και τεκμηρίωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς και πλευρές της απαιτητικής εργασίας αρχαιολόγων και ερευνητών, υπό ιδιαίτερα δύσκολες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Κύπρου. Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι η CΟSMOTE. Η χορηγία αποτελεί συνέχεια της στήριξης στο Πρόγραμμα Ανασκαφών Κέρου (The Cambridge Keros Project), μέσω της παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού και διαδικτυακής πρόσβασης κατά τις ανασκαφικές περιόδους 2017-2018.

 

Το κτήριο που φιλοξενεί την Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου (φωτ. ΥΠΠΟΑ / ΕΦΑ Κυκλάδων / Βρετανική Σχολή Αθηνών).

 

Η έκθεση, σε επιμέλεια του αρχαιολόγου -μουσειολόγου Στέφανου Κεραμίδα, θα διαρκέσει από τις 15 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη, με ελεύθερη είσοδο: καθημερινά 09.00 -12.00 και 17.00 – 21.30, και κάθε Τρίτη κλειστά.

Πηγή: www.naftemporiki.gr | www.culturenow.gr

Σχετικά άρθρα στα Θέματα Αρχαιολογίας:
Δασκαλιό Κυκλάδων: Ενδείξεις προηγμένου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού
Κέρος: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα