Επιλογή Σελίδας

ΣΙΝΑ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ - Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στο Βόρειο Σινά ανακοίνωσε την ανακάλυψη μέρους μνημειώδους κτηρίου της ελληνορρωμαϊκής περιόδου, προσθέτοντας ότι το κτήριο ήταν τόπος συνεδρίασης της Γερουσίας κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. «Το αρχαίο κτήριο χαρακτηρίζεται από ένα μίγμα ασβεστόλιθου και εξωτερικού ερυθρού πηλόπλινθου», δήλωσε ο Dr. Moustafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (31/7/2019).

 

(Φωτ.: Ministry of Antiquities of Egypt)

 

(Φωτ.: Ministry of Antiquities of Egypt)

 

Η ελληνορρωμαϊκή περίοδος (332 π.Χ. -395 μ.Χ.) σηματοδοτεί το τέλος της περσικής κυριαρχίας πάνω από την Αίγυπτο. Οι Πέρσες (οι οποίοι ήλθαν από το σημερινό Ιράν) νικήθηκαν από τον Έλληνα κατακτητή, Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος κατέλαβε την Αίγυπτο και ίδρυσε μια νέα πρωτεύουσα στην Αλεξάνδρεια. Όταν η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου διαιρέθηκε μετά το θάνατό του το 323 π.Χ., ο στρατηγός του Πτολεμαίος απέκτησε την Αίγυπτο και ίδρυσε την ελληνική δυναστεία των Πτολεμαίων. Υπό την κυριαρχία των Πτολεμαίων η ελληνική έγινε επίσημη γλώσσα της Αιγύπτου.

 

(Φωτ.: Ministry of Antiquities of Egypt)

 

(Φωτ.: Ministry of Antiquities of Egypt)

 

Η ελληνική επιρροή στην τέχνη, τη διοίκηση και τη στρατιωτική οργάνωση συνεχίστηκε για τα επόμενα 300 χρόνια. Οι παραδοσιακοί θεοί λατρεύονταν ακόμα, αλλά εισήχθησαν και νέοι θεοί. Οι Ρωμαίοι άρχισαν σταδιακά να επεμβαίνουν στις αιγυπτιακές υποθέσεις και το 30 π.Χ. κατέλαβαν την Αίγυπτο, καθιστώντας την έτσι μια επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η ρωμαϊκή επιρροή επηρέασε κάθε μέρος της αιγυπτιακής ζωής, από τα οικιακά σκεύη έως τη θρησκεία.Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες συνέχισαν να απεικονίζονται ως παραδοσιακοί φαραώ σε ανάγλυφα των ναών.

Πηγή: Ministry of Antiquities of Egypt

(Φωτ.: Ministry of Antiquities of Egypt)