Επιλογή Σελίδας

ΚΥΜΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ (ΙΤΑΛΙΑ) - Ολοκληρώθηκαν για φέτος (2019) οι ανασκαφικές έρευνες στην ακρόπολη της Κύμης της Ιταλίας. Ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επιστημών και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Dilbec) του Πανεπιστημίου Luigi Vanvitelli, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Carlo Rescigno, έφερε στο φως τα θεμέλια του αρχαίου ναού που χρονολογείται στον 8ο αι. π.Χ.

 

Ο επικεφαλής του ανασκαφικού προγράμματος στην Κύμη, καθηγητής Carlo Rescigno (φωτ.: Department of Letters and Cultural Heritage).

 

«Από τις ανασκαφές που έγιναν στη νότια πλευρά του ναού, καταφέραμε να καταλάβουμε και να διαχωρίσουμε το αρχαιότερο κτήριο από τη μεταγενέστερη ανακατασκευή του», σημειώνει ο αρχαιολόγος Carlo Rescigno, ο οποίος ερευνά εδώ και χρόνια τις ιστορικές φάσεις του ιερού κτηρίου στην ακρόπολη.

«Σειρά τεχνικών παρατηρήσεων μάς επέτρεψε να προσδιορίσουμε τα διάφορα στάδια κατασκευής του μεγαλύτερου ναού που βρίσκεται στην ακρόπολη. Κατά τη μελέτη της στρωματογραφίας βρήκαμε υλικά που χρονολογούνται από την ύστερη Γεωμετρική περίοδο, δηλαδή το δεύτερο ήμισυ του 8ου αι. π.Χ., τα οποία δείχνουν ότι ήδη εκείνη τη εποχή η κορυφής της ακρόπολης της Κύμης ήταν ένας πολυσύχναστος τόπος.»

 

Κύμη Ιταλίας (φωτ.: Department of Letters and Cultural Heritage).

 

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πρώτο αρχαϊκό οικοδόμημα, το οποίο μάλλον ήταν κάτι περισσότερο από μια ιερή καλύβα στο κέντρο του λόφου, επειδή τα πάντα καταστράφηκαν από τα επόμενα μνημεία».

«Περί το 630-620 π.Χ. δημιουργήθηκε το άνδηρο, το οποίο σήμερα είναι ορατό μέσα από έναν τοίχο, που καταστράφηκε με την επακόλουθη ανοικοδόμηση, και αμέσως μετά, γύρω στο 580 π.Χ., κτίστηκε ένα μεγάλο ορθογώνιο κτήριο, το οποίο βρήκαμε κατά την ανασκαφή της νότιας πλευράς της ακρόπολης, το οποίο οικοδομήθηκε με τη χρήση ορισμένων τμημάτων του προηγούμενου κτηρίου».

 

Κύμη Ιταλίας (φωτ.: Department of Letters and Cultural Heritage).

 

«Σε μια άλλη ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια πλευρά του κυρίως ναού», συνεχίζει ο Rescigno «βρέθηκε ένας μαζικός τάφος με πολυάριθμους σκελετούς που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Και εδώ, μόλις αφαιρέθηκαν τα οστά, βρήκαμε λείψανα θεμελίωσης που χρονολογούνται στην εποχή του πρώτου οικισμού».

Η Κύμη ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας, βορειοδυτικά της Νάπολης. Ιδρύθηκε από Ευβοείς από την Χαλκίδα και την Κύμη στα μέσα του 8ου αι. π.Χ. και ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στην Ιταλική ενδοχώρα και από τις πρώτες αποικίες που ιδρύθηκαν κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό . Από την αποικία Κύμη θεωρείται πως εισήχθη το ελληνικό αλφάβητο στην Ιταλική χερσόνησο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του λατινικού αλφαβήτου.

Πηγή: ilmattino.it

(φωτ.: Department of Letters and Cultural Heritage)