Επιλογή Σελίδας

ΓΕΡΑΣΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ - Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα (στη σημερινή Ιορδανία, στην αρχαιότητα Κοίλη Συρία) έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεκτίμητες» από ιστορικούς και αρχαιολόγους. Ανάμεσα στα γλυπτά ξεχωρίζει το ολόκληρο σχεδόν γλυπτό της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτης.

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

Για τους αρχαιολόγους, το γλυπτό της Αφροδίτης είναι ένα πρωτοφανές εύρημα στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Γέρασας Ziyad Ghuneimat, βρέθηκαν αρκετά πλήρη γλυπτά, συμπεριλαμβανομένης της Αφροδίτης, εκτός από άλλα 14 μεγάλα κομμάτια που θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος διαφόρων άγνωστων γλυπτών, ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια τριών ανασκαφών.

«Η γλυπτική τέχνη της Αφροδίτης έχει ανεκτίμητη αξία για τον αρχαιολογικό και ιστορικό κόσμο, και το να βρεθεί ένα ολόκληρο γλυπτό της είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ghuneimat. Ο καθηγητής της αρχαιολογίας Thomas Weber-Karyotakis, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας στην πόλη Γέρασα δήλωσε ότι αυτή η ανακάλυψη είναι «μοναδική και εξαιρετική στη Μέση Ανατολή, επειδή παρόμοια γλυπτά έχουν βρεθεί μόνο στην Ελλάδα και τη Ρώμη».

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

Μια άλλη ανακάλυψη που περιγράφεται επίσης ως «ανεκτίμητη» από τον Ghuneimat και την ομάδα αρχαιολόγων είναι γλυπτό του Διός. Το γλυπτό θα εκτεθεί στον υπάρχοντα ναό του Διός στην πόλη Γέρασα.

Αγάλματα των Επτά από τις Εννέα Μούσες βρέθηκαν επίσης στη Γέρασα, σύμφωνα με τον Weber-Karyotakis, ο οποίος εξέφρασε τη σκέψη ότι τα υπόλοιπα δύο θα μπορούσαν να βρίσκονται κάτω από σύγχρονα κτήρια που βρίσκονται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. «Ελπίζουμε ότι θα τα βρούμε πριν τελειώσουν οι ανασκαφές τον Νοέμβριο».

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)

 

Προβλέπεται ότι αυτή η ανακάλυψη θα προσελκύσει αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο στην Γέρασα «αφού είναι πλέον είναι ένας από τους τόπους όπου θα φυλάσσεται ένα πλήρες γλυπτό της θεάς Αφροδίτης», δήλωσε ο Διευθυντής Τουρισμού Bassam Tobat και πρόσθεσε ότι «η ανακάλυψη θα προσελκύσει όχι μόνο αρχαιολόγους αλλά και τουρίστες». Τα γλυπτά θα είναι έτοιμα για έκθεση έως τον Νοέμβριο 2018. «Η έκθεση του γλυπτού της Αφροδίτης στο Μουσείο της Γέρασας και το γλυπτού του Διός στον ναό θα προσθέσουν αξία και στα δύο αυτά μέρη».

Πηγή: jordantimes.com

(φωτ.: Maram Kayed / TANN)