Επιλογή Σελίδας

ΙΣΡΑΗΛ - Μια εκκλησία 1.300 ετών, με περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδα, αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε ανασκαφή στο Κφαρ Κάμα, στη Γαλιλαία, που πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ. Η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει την προφανή σημασία του χριστιανικού χωριού που ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή κοντά στο όρος Θαβώρ, έναν τόπος πρωταρχικής θρησκευτικής σημασίας για τον Χριστιανισμό, που προσδιορίστηκε ως ο τόπος της Μεταμόρφωσης του Ιησού Χριστού.

 

Αεροφωτογραφία της 1.300 ετών εκκλησίας στο χωριό Kfar Kama, πλησίον του όρους Θαβώρ (φωτ. Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority).

 

Η εκκλησία αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο χωριό Circassian Kfar Kama, κοντά στο όρος Θαβώρ, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Κολλέγιο Kinneret, και με τη βοήθεια των τοπικών εθελοντών. Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Dr. Youssef Matta, Επικεφαλής της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στο Ισραήλ, επισκέφθηκε προσωπικά τον χώρο και ενθουσιάστηκε από τα αρχαία ερείπια. Η ανασκαφή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Nurit Feig, εκ μέρους της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, και σε συνεργασία με τον καθηγητή Moti Aviam του Ακαδημαϊκού Κολλεγίου Kinneret, πραγματοποιήθηκε πριν από τη δημιουργία παιδικής χαράς, που ξεκίνησε από το Τοπικό Συμβούλιο Kfar Kama και το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο.

 

Μωσαϊκό δάπεδο από την 1.300 ετών εκκλησία στο χωριό Kfar Kama, πλησίον του όρους Θαβώρ (φωτ. Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority).

 

Σύμφωνα με τον Feig, «Η εκκλησία, διαστάσεων 12 × 36 μ., περιλαμβάνει μια μεγάλη αυλή, έναν νάρθηκα και ένα κεντρικό κλίτος. Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη τριών αψίδων, ενώ οι περισσότερες εκκλησίες χαρακτηρίζονταν από μία μόνο αψίδα. Το δάπεδο ήταν πλακόστρωτο με ψηφιδωτά που σώθηκαν εν μέρει. Η πολύχρωμη διακόσμηση τους ξεχωρίζει, ενσωματώνοντας γεωμετρικά σχέδια και κυανά, μαύρα και ερυθρά άνθη. Σημαντική είναι και η ανακάλυψη μικρής λίθινης λειψανοθήκης.

 

Μωσαϊκό δάπεδο από την 1.300 ετών εκκλησία στο χωριό Kfar Kama, πλησίον του όρους Θαβώρ (φωτ. Alex Wiegmann, Israel Antiquities Authority).

 

Μια επιπλέον σειρά δωματίων αποκαλύφθηκε, εν μέρει, δίπλα στην εκκλησία. Σύμφωνα με επισκόπηση του εδάφους με ραντάρ, ο Δρ Shani Libbi υποστηρίζει ότι υπάρχουν επιπλέον δωμάτια στο χώρο που δεν έχουν ανασκαφεί. Κατά την άποψη των ανασκαφέων «είναι πολύ πιθανό αυτό το μεγάλο συγκρότημα να ήταν μοναστήρι».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μια μικρότερη εκκλησία, με δύο παρεκκλήσια, ανασκάφηκε μέσα στο χωριό Kfar Kama, χρονολογούμενη από τα ευρήματα στο πρώτο ήμισυ του 6ου αιώνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Moti Aviam, «αυτή ήταν πιθανώς η εκκλησία του χωριού, ενώ η εκκλησία που ανακαλύφθηκε τώρα ήταν πιθανώς μέρος ενός σύγχρονου μοναστηριού στα περίχωρα του χωριού». Η νέα ανακάλυψη υποδηλώνει την προφανή σημασία του χριστιανικού χωριού που ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή κοντά στο όρος Θαβώρ, τόπος πρωταρχικής θρησκευτικής σημασίας για τον Χριστιανισμό, μια και προσδιορίζεται ως ο τόπος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Το 1876, όταν η φυλή Circassian Shapsug εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στο Kfar Kama, χρησιμοποίησε τις πέτρες του αρχαίου χωριού για να κτίσει τα σπίτια της. Η ανακάλυψη της εκκλησίας στο Kfar Kama θα συμβάλει στην ευρεία επιστημονική έρευνα για την εμφάνιση αυτού του χριστιανικού οικισμού στη Γαλιλαία, η οποία διενεργείται από τους καθηγητές Moti Aviam και Dr. Jacob Ashkenazi του Ινστιτούτου Kinneret of Galilean Archaeology στο ακαδημαϊκό κολέγιο Kinneret.

Πηγή: archaeologynewsnetwork.blogspot.com