Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Την Τετάρτη 22 Μαρτίου (19:00) θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκδήλωση με θέμα «Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης». Η διοργάνωση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης, αλλά και για το σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ.: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ».

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής και περιλαμβάνει 5 παρουσιάσεις:

  • «Απεικονίσεις της μεγάλης πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», Πάρις Σαββαΐδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Π.Σ. Α.Π.Θ.
  • «Ιδεολογία και πολιτική για τον πολεοδομικό σχεδιασμό πριν 100 χρόνια: Ένα σχόλιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, το 1919, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης», Αθηνά Γιαννακού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.
  • «Καταστροφή και ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης: οι ιδιότυπες διαδρομές του εκσυγχρονισμού», Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Π.Σ. Α.Π.Θ.
  • «Ιδιοκτησία και αστικοί μετασχηματισμοί στην περιοχή του ανατολικού ρήγματος: οραματισμοί και υλοποιήσεις», Αθηνά Βιτοπούλου, Δρ Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος, διδάσκουσα Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Π.Σ. Α.Π.Θ.
  • «Η πυρκαγιά του 1917 ως καταλύτης για τον υβριδικό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης», Νίκος Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Π.Σ. Α.Π.Θ.