Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – Καρπός της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Κρατικού Μουσείου της Βάδης (Καρλσρούη – Γερμανία) , η έκθεση που είναι αφιερωμένη στο κίνημα της Art Nouveau, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 στον φιλόξενο χώρο περιοδικών εκθέσεων του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου 2017.

Το καλλιτεχνικό ρεύμα της Art Nouveau, που εμφανίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, εκπροσωπείται με αντιπροσωπευτικά δείγματα, προερχόμενα από διάφορες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία). Ενδεικτικά περιλαμβάνει την οικοσκευή μίας μέσης αστικής οικογένειας, χαρακτηριστικά έπιπλα και χαρακτικά από ένα καθιστικό δωμάτιο της εποχής, το οποίο έχει «στηθεί» εκ νέου, γλυπτά, χαλιά, υφάσματα ακόμη και το έμβλημα μίας διάσημης εταιρείας αυτοκινήτου κλπ.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού κινήματος, που «αγκάλιασε» όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, και επιχείρισε να ενσαρκώσει την προσπάθεια του ατόμου να αντισταθεί στη μαζικοποίηση της απρόσωπης βιομηχανοποίησης και να διασώσει το πολύτιμο συστατικό της δημιουργίας.

Η Λυδία Κονιόρδου ευχαρίστησε το Κρατικό Μουσείο της Βάδης για την προσφορά των σημαντικών εκθεμάτων και τόνισε την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφερόμενη και στον προγενέστερο επαναπατρισμό δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων (ενός ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου αγγείου), που προκάλεσε και την υπογραφή ενός κειμένου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, πάνω στο οποίο βασίζονται και όλες οι συνέργειες – δράσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α και του Μουσείου της Βάδης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Μουσείου της Βάδης, καθηγητής Eckart Köhne, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Ο καθηγητής Κέχνε σημείωσε ότι η Art Nouveau αποτελεί μέρος του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού, που κοιτίδα του υπήρξε η Ελλάδα και ανακοίνωσε ότι το 2018 θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία (με συνδιοργανωτή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) μία μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, ένα επιστημονικό συνέδριο για θέματα μυκηναϊκής αρχαιολογίας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και μία έκθεση κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η μορφωτική Ακόλουθος της Γερμανικής Πρεσβείας, Frank, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη, Γεώργιος Μαγγίδης, πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και οι συντελεστές της έκθεσης.

Henry Van de Velde, Σερβίτσιο καφέ (1904) (Photo Badisches Landesmuseum Karlsruhe)

Fritz Behn, "Ο χορευτής Nijinsky" (1912-1923) [φωτό Badisches Landesmuseum Karlsruhe]