Επιλογή Σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ – Από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στην Αθήνα το 10ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Συντήρηση των Μνημείων στη Λεκάνη της Μεσογείου (10ο MONUBASIN). Το διεθνές συμπόσιο, που προσφέρει βήμα σε επιστήμονες, τεχνικούς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της διατήρησης και αποκατάστασης μνημείων, να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για πάνω από 28 χρόνια, διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών). Προηγούμενα συμπόσια είχαν διεξαχθεί στο Μπάρι (1989), στη Γενεύη (1991), στη Βενετία (1994), στη Ρόδο (1997), στη Σεβίλλη (2000), στη Λισαβόνα (2004), στην Πάτρα (2010) και στην Άγκυρα (2014).

Το θέμα αυτού του συμποσίου είναι «Natural and Anthropogenic Hazards and Sustainable Preservation» και αναφέρεται στους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους για τα μνημεία, καθώς και στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση ζημιών προς την κατεύθυνση της βιώσιμης, μακροχρόνιας διαφύλαξης.

Το συμπόσιο απευθύνεται σε ερευνητές, αρχιτέκτονες, γεωλόγους, αναστηλωτές και συντηρητές λίθινων αντικειμένων και σε άλλους ειδικούς στην αποκατάσταση μνημείων, καθώς και σε αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης αλλά και επιστήμονες στους τομείς της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας.

Κατά τη διάρκεια του 10ου συμποσίου, θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες το Ψηφιακό Αποθετήριο Monubasin (MDR). Το MDR θα προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις προηγούμενες εργασίες του συμποσίου (περισσότερα από 900 άρθρα), παρέχοντας διάφορες μεθόδους αναζήτησης (π.χ. αναζήτηση πλήρους κειμένου, όνομα συγγραφέα, τίτλο, συμπόσιο κλπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα περιεχόμενα του MDR.

Οι περιλήψεις μπορούν να υποβληθούν έως το τέλος Απριλίου και τα πλήρη κείμενα έως τις 31.05.2017 μέσω ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.monubasin.com