Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  Την Τρίτη, 29 Μαΐου 2018 (20:30) εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Η Αρχαιολογία & Εγώ», που αποτελεί συνδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση είναι συνέχεια του πανευρωπαϊκού διαγωνισµού «Η δική (σ)µου Αρχαιολογία - Απεικονίζοντας το παρελθόν». Τον συντονισµό του διαγωνισµού είχε το IBC (Instituto per I Beni Culturali) της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος NEARCH , την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015. Ο διαγωνισμός έθεσε σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες τα παρακάτω ερωτήµατα, που κλήθηκαν να απαντήσουν µε µια ζωγραφιά, µια φωτογραφία, ένα σχέδιο ή ένα βίντεο:

Τι είναι η αρχαιολογία; Μια περιπέτεια; Ένας βραχνάς; Η γοητεία που ασκεί το παρελθόν, η ομορφιά των αρχαιολογικών χώρων, η πλήξη που αποπνέουν τα µουσεία; Ίσως όλα αυτά µαζί και ακόµη περισσότερα.

Ογδόντα οκτώ επιλεγμένα έργα από όσα συμμετείχαν στο διαγωνισµό αποτελούν τη συλλογή αυτής της έκθεσης, που το κοινό αντίκρυσε πρώτη φορά στο Palazzo Massimo (Museo Nazionale Romano in Palazzo Massimo) στη Ρώµη το Δεκέμβριο του 2016 και φέτος θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί µία από τις πολλές δράσεις του πανευρωπαϊκού προγράμματος NEARCH, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται από 14 εταίρους σε 10 Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα συμμετέχει µε το Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο τον οµότιµο καθηγητή προϊστορικής Αρχαιολογίας Κώστα Κωτσάκη. Στόχος του προσράμματος είναι να απεικονίσει πώς οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσλαμβάνουν την αρχαιολογία και την αρχαιολογική τους κληρονομιά, καθώς και το ρόλο της αρχαιολογίας στη σύγχρονη κοινωνία.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, NEARCH, Αρχαιολογικό Μουσείο Θες/νίκης
Εγκαίνια: Τρίτη 29 Μαΐου 2018 στις 20:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαΐου 2018 – 31 Αυγούστου 2018
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:00 - 20:00

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2313310201 και 2310997179, στις ιστοσελίδες www.auth.gr, www.amth.gr, www.nearch.eu, καθώς και στα δικά µας social media.