Επιλογή Σελίδας

Ο ελλαδικός χώρος έχει ταυτιστεί με την εικόνα της θάλασσας. Στο πέρασμα των χιλιετηρίδων η συγκεκριμένη γεωγραφική θέση συνδέθηκε άρρηκτα με την θάλασσα και την λεκάνη της Μεσογείου. Οι εκάστοτε αναλύσεις και ερμηνείες των αρχαιολόγων για τους πολιτισμούς του Αιγαίου και μετέπειτα της ηπειρωτικής Ελλάδας, των φύλων των παραλίων της Μικράς Ασίας και όσων πολιτισμών ανακαλύπτονται συνεχώς, είναι κράμα ανταλλαγής ιδεών και τεχνολογίας μέσα από τις ρότες της Μεσογείου.

Η ιστορία τής ανθρώπινης παρουσίας στην Μεσόγειο είναι εντυπωσιακή. Οι θαλάσσιοι δρόμοι της Μεσογείου αποτέλεσαν μάλλον ανοιχτές πόρτες παρά εμπόδια στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών. Έτσι οι έρευνες της ενάλιας αρχαιολογίας έρχονται να συνδράμουν στην συμπλήρωση του πάζλ των ερωτημάτων αναφορικά από την φυσιογνωμία αυτών των πολιτισμών.

Μία από τις σημαντικότερες ενάλιες έρευνες των τελευταίων ετών στην Ελλάδα είναι των Αντικυθήρων. Έχουν παρέλθει ήδη τέσσερα έτη αρχαιολογικών ερευνών στην διάρκεια των οποίων έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στην μελέτη του ναυαγίου. Το ναυάγιο των Αντικυθήρων αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια ενάλια αρχαιολογική έρευνα δεδομένου ότι το 1900 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ομάδα σπογγαλιέων και ειδικών επιστημόνων για να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζει η συλλογή αγαλμάτων του 1ου αι. π.Χ. και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς αναγνωρίζεται ως ο πρώτος υπολογιστής στην ανθρώπινη ιστορία . . .

Ελένη Πολυχρονάκη

Αρχαιολόγος & Φιλόλογος

Διαβάστε όλο το άρθρο Ανάτυπο PDF