Επιλογή Σελίδας

Ο Ιάκωβος Κλάδιος, μαρμαροτεχνίτης και συντηρητής, έχασε τη ζωή του, μαζί με τον πατέρα του Ιωάννη και την μητέρα του Μαρία, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου διέμεναν. Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, μία εβδομάδα μετά, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους…

Ο Ιάκωβος Κλάδιος, με καταγωγή από την Τήνο, εργάστηκε στα έργα συντήρησης της Επιδαύρου έως την συνταξιοδότησή του στο τέλος της δεκαετίας του ‘90. Ο Μάκης, μαζί με τον αδελφό του Αριστείδη, ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και έγιναν μαρμαροτεχνίτες. Ο Μάκης εργάστηκε αρχικά στη Επίδαυρο και από το 1995 στο έργο αναστήλωσης των Προπυλαίων. Συμμετείχε σε όλες τις μαρμαρικές εργασίες με προθυμία και εξελίχθηκε σε έναν επίλεκτο μαρμαροτεχνίτη αναλαμβάνοντας καθήκοντα που απαιτούσαν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και ικανότητες, όπως τη λάξευση δωρικών γείσων, φατνωματικών πλακών, επιστυλίων, δοκών κά. Στο διάστημα από το 2002 έως το 2006 συμμετείχε στην ομάδα που κατασκεύασε τα ιωνικά κιονόκρανα που κοσμούν σήμερα την κεντρική διάβαση του μνημείου. Από το 2016 εργαζόταν στο συνεργείο αναστήλωσης του Παρθενώνα.

Τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Ιάκωβου Κλάδιου εξέφρασε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Οι συνάδελφοι του θα τον θυμούνται για τον ήπιο χαρακτήρα του και την εργατικότητά του. Ευχάριστος και προσηνής με όλους, ευγενής, ευαίσθητος και με ήθος, συμμετείχε σε κάθε συλλογική προσπάθεια τιμώντας τη θέση που είχε επιλέξει στην υπηρεσία της προστασίας των μνημείων.