Επιλογή Σελίδας

ΡΗΓΙΟ, ΚΑΛΑΒΡΙΑ - Ένα μεγάλο γεγονός εορτάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρήγιου Καλαβρίας στη Ν. Ιταλία: τα εγκαίνια της έκθεσης «Οίκος. Το σπίτι στη Μεγάλη Ελλάδα και τη Σικελία» (“Oikos. The house in Magna Graecia and Sicily”), που διοργανώνεται με ευθύνη του διευθυντή του Μουσείου Carmelo Malacrino και του αρχαιολόγου Maurizio Cannatà. Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία σημαντικού πολιτιστικού και δημοσίου ενδιαφέροντος και εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμών του Ευρωπαϊκού  Έτους για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018, με σκοπό αφενός την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νότια Ιταλία, και αφετέρου την ενίσχυση της αίσθησης της κοινής ευρωπαϊκής μεσογειακής ταυτότητας μέσα από το θέμα του σπιτιού και της καθημερινής ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο (από την Αρχαϊκή εποχή, 8ο αιώνας π.Χ., έως την Ελληνιστική εποχή, 1ο αιώνα π.Χ.).

Περίπου 120 πολύτιμα εκθέματα από τη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρήγιου Καλαβρίας, από τα Εθνικά Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης και του Τάραντα, από το Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο «Paolo Orsi» των Συρακουσών, από τα Αρχαιολογικά Πάρκα της Ποσειδωνίας και των Φλεγρέων Πεδίων καθώς και από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Καυλωνίας, εκτίθενται σε μια υποβλητική διαδρομή, ενώ, ενταγμένα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο, γραφικά και ψηφιακές αναπαραστάσεις σπιτιών και 3D βίντεο περιγράφουν τις στιγμές της καθημερινής ζωής στον «οίκο» και την οργάνωση της οικογένειας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

 

Ο Διονύσιος επισκέπτεται το σπίτι του Ίκαρου, μαρμάρινο ανάγλυφο, 1ος αιώνας π.Χ., Συλλογή Farnese, Νάπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (© Αρχαιολογικό Μουσείο Ρήγιου, Καλαβρία)

 

Το κύριο θέμα της έκθεσης είναι ο «οίκος», ένας όρος που για τους Έλληνες σήμαινε το σπίτι ως φυσικό χώρο τόσο της ζωής όσο και της οικογένειας ταυτόχρονα. «Θα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο μέσα στο ελληνικό σπίτι, να γνωρίσουμε την οργάνωση του χώρου, την επίπλωση, τα καθημερινά αντικείμενα κοινής χρήσης, αλλά και τους πρωταγωνιστές της, τους οικοδεσπότες και τις οικοδέσποινες, τυλιγμένες στο  ιμάτιο τους να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο» σημειώνει ο Carmelo Malacrino.

«Το σπίτι των αρχαίων Ελλήνων, έκφραση της ταυτότητας της κοινότητας των κατοίκων της, εξελίχθηκε, με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις κοινωνικές αλλαγές», λέει ο Maurizio Cannatà. «Δεν υπάρχει όρος στη λατινική που να ισοδυναμεί με τον ελληνικό όρο «οίκος», όρος που υποδηλώνει επίσης τους δεσμούς αίματος και την ένταξη ενός ατόμου σε μια συγκεκριμένη οικογενειακή ομάδα».

Το σύνθημα για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι: «Η κληρονομιά μας: εκεί όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Διάρκεια έκθεσης: 10 Αυγούστου - 18 Νοεμβρίου 2018.

Πηγή: Museo Archeologico Nazionale Di Reggio Calabria