Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΑΣ - Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας (Γραφείο Βορείου Ελλάδος) συμμετέχουν στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28-30 Σεπτεμβρίου 2018), το θέμα των οποίων είναι οι «Πόλε(ι)ς» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, διοργανώνεται από κοινού εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αμβρακία: μια κορινθιακή αποικία. Αστικές και υπαίθριες λατρείες».

Η δραστηριότητα, που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μικροί μαθητές θα γνωρίσουν την Αμβρακία, τη σημαντική αποικία των Κορινθίων στη βορειοδυτική Ελλάδα, μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, που χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, και μέσα από κατατοπιστικό οπτικοακουστικό υλικό, με πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, την πολεοδομία και εκφάνσεις της ζωής στην αρχαία πόλη.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στο ζήτημα της λατρείας, όπως αυτή τελούνταν στα ιερά του άστεως αλλά και σε υπαίθριους χώρους, όπως το σπήλαιο της Κουδουνότρυπας – το Ιερό Άντρο των Νυμφών, που βρίσκεται στην ανατολική κλιτύ του λόφου της Περάνθης.

Οι μαθητές θα ενημερωθούν σχετικά με την αρχαία πόλη και την αστική λατρεία από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Νεκτάριο-Πέτρο Γιούτσο και Βασιλική Γαλάνη, ενώ θα γνωρίσουν την υπαίθρια λατρεία στο άγνωστο για το ευρύ κοινό σπήλαιο της Κουδουνότρυπας μέσα από την περιγραφή και το οπτικοακουστικό υλικό που θα προβάλουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας (Γραφείο Βορείου Ελλάδος), Βησσαρίων Μπαχλάς, Χριστίνα Μιχελάκη, Ζωή Ιντζέ, και ο μηχανολόγος μηχανικός Γιάννης Κοκκωνίδης.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν δραστηριότητες (ομαδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια), που θα βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν το θέμα και να βιώσουν την εμπειρία του Μουσείου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας, που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, θα είναι ελεύθερη για το κοινό (τηλ. επικοινωνίας: 26810 71700 Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας,  26810 28692 Παρηγορήτισσα).