Επιλογή Σελίδας

ΚΑΝΑΚΑΡΙΑ (ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ), ΚΥΠΡΟΣ - Παραδόθηκε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, το πρωί της Δευτέρας 19ης Νοεμβρίου 2018, το επαναπατρισθέν ψηφιδωτό της Παναγίας της Κανακαριάς που απεικονίζει τον Απόστολο Μάρκο. Το ψηφιδωτό παρέδωσαν στον Μακαριώτατο η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών Μαρίνα Ιερωνυμίδου και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου Λεωνίδας Γεωργίου, οι οποίοι αποτέλεσαν και την αντιπροσωπεία της Κύπρου κατά την παράδοση του ψηφιδωτού στη Χάγη.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος παραλαμβάνει το ψηφιδωτό (φωτ. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου)

 

Η παράδοση του ψηφιδωτού στη Χάγη έγινε από τον Ολλανδό ντετέκτιβ Arthur Brand, ο οποίος ασχολείται με τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης.

 

Ο Ολλανδός ντετέκτιβ Arthur Brand που εντόπισε το ψηφιδωτό (φωτ. Jan Hennop/AFP)

 

Η επιτυχία όμως στην ολοκλήρωση του εντοπισμού και επαναπατρισμού του ανεκτίμητης αξίας ιστορικού αυτού θρησκευτικού θησαυρού, οφείλεται, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην αποστολή, στην άψογη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας Κύπρου.

Πρόκειται για μετάλλιο με ψηφιδωτή απεικόνιση του Αποστόλου Μάρκου από την Παναγία της Εκκλησίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Η παράδοση του ψηφιδωτού στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο από τη Μαρίνα Ιερωνυμίδου Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών (φωτ. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου)

Η Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες τής νομοθεσίας για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, και υπογράμμισε πως το ψηφιδωτό θα τύχει της αναγκαίας συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η αντιπροσωπεία του οποίου διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στη Χάγη την αυθεντικότητα του ψηφιδωτού.

Τα έξοδα για τον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού ανέλαβε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Βλ. επίσης: Επαναπατρισμός σπαράγματος ψηφιδωτού του Αποστόλου Ανδρέου από τον Ι.Ν. Παναγίας Κανακαριάς Κύπρου