Επιλογή Σελίδας

ΣΜΥΡΝΗ - Ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τον επιστημονικό κόσμο και όχι μόνο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό, καθώς η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει σταδιακά στο φως ένα αρχαίο θέατρο της ελληνιστικής περιόδου που είχε θαφτεί από το χώμα πριν από περίπου 1.500 χρόνια! Οι ανασκαφές γίνονται από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül που βρίσκεται στη Σμύρνη και έχει αναλάβει τις εργασίες στην αρχαία πόλη με άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, μέχρι στιγμής οι εργασίες έχουν φέρει στο φως ένα τμήμα του θεάτρου, το οποίο βρίσκεται στον αρχαίο Λόφο του Πάγου και φιλοξενούσε χιλιάδες θεατές επί 700 ολόκληρα χρόνια. Όπως είπε ο επικεφαλής των ανασκαφών, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας Ακίν Ερσόι, η κατασκευή του θεάτρου της Σμύρνης ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. σε βραχώδη περιοχή με εκπληκτική θέα στην πόλη.

 

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκεί οι θεατές παρακολουθούσαν θεατρικά έργα και θρησκευτικές ιεροτελεστίες, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονταν και κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες. «Αν λάβουμε υπόψη τις τοιχογραφίες και τα ερείπια, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα θέατρο χωρητικότητας 20.000 ανθρώπων», είπε ο καθηγητής Ερσόι. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, το θέατρο άρχισε να εγκαταλείπεται κατά τον 4ο αιώνα, όταν ο Χριστιανισμός άρχισε να κερδίζει έδαφος και τέτοιες δραστηριότητες απαγορεύτηκαν, καθώς θεωρούνταν παγανιστικές: «Αυτό οδήγησε στην εγκατάλειψη των θεάτρων, με αποτέλεσμα να θαφτούν στη γη μέσα σε 100 χρόνια».

Όπως είπε ο Ερσόι, οι μετανάστες που έφτασαν στη Σμύρνη κατά τον 19ο αιώνα άρχισαν να κατοικούν σε σπίτια που έχτιζαν στην κορυφή του σημείου όπου είχε θαφτεί το θέατρο: «Σχεδόν 50 σπίτια που βρίσκονταν εκεί επί 100 χρόνια κατεδαφίστηκαν το 2012, όταν ο χώρος ανακηρύχθηκε αρχαιολογική περιοχή πρώτου βαθμού», είπε ο Ερσόι συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες ξεκίνησαν αφότου εκκενώθηκε η περιοχή. «Με τις ανασκαφές έχουμε φτάσει στις σειρές των καθισμάτων, που έρχονται στο φως μετά από 1.500 χρόνια. Κάποιοι από τους τοίχους είχαν ήδη φανεί κατά την αφαίρεση των κτισμάτων. Ελπίζουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα φτάσουμε στην ορχήστρα, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της δομής των θεάτρων».

 

 

Μάλιστα, αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι αυτό είναι το στάδιο στο οποίο μαρτύρησε ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης κατά τον διωγμό του Μάρκου Αυρήλιου, περίπου τον Φεβρουάριο του 167-168 ή του 155-156. Κατά τις ανασκαφές οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αρχαία αγάλματα, νομίσματα και αγγεία. «Κατά την αρχαιότητα, οι πόλεις ανταγωνίζονταν η μία την άλλη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι από ένα τέτοιο θέατρο μιας ανταγωνιστικής πόλης. Ίσως μας αποκαλύψει πολλά. Το επόμενο στάδιο είναι να χαρακτηριστεί ο τόπος αυτός αρχαιολογικός», είπε ο Ακίν Ερσόι.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, οι πιο κατατοπιστικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέατρο προέρχονται από τη μελέτη των Αυστριακών αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων Ότο Μπεργκ και Ότο Βάλτερ, που έκαναν έρευνες στην περιοχή το διάστημα 1917-’18 και σύμφωνα με τις αναφορές τους υπάρχουν στοιχεία της ρωμαϊκής περιόδου. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το θέατρο όταν ανακαινιστεί θα αρχίσει να φιλοξενεί μεγάλες παραστάσεις, αντίστοιχες με εκείνες του αρχαίου θεάτρου της Εφέσου.

Πηγή: Hurriyet Daily News