Επιλογή Σελίδας

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Τη Δευτέρα, 25-2-2019 (Αμφιθέατρο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Τοσίτσα 1 -18:00) θα πραγματοποιηθεί η 5η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου με ομιλήτρια την Ελένη Κονσολάκη, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, και με θέμα: «Ένας ΜΕ-ΥΕ οικισμός βιοτεχνών στην Καλλονή της Τροιζηνίας».

Περίληψη ομιλίας
Ένας ιδιαίτερα σημαντικός ΜΕ-ΥΕ οικισμός ήλθε στο φως σε σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε στον λόφο του Αγίου Γεωργίου στην παραλία του χωριού Καλλονή, περίπου 6 χλμ ΒΔ της Τροιζήνας. Η προϊστορική κατοίκηση είχε εδώ εντυπωσιακή διάρκεια, καθώς παρουσιάζει αδιάκοπη συνέχεια από τη ΜΕ ΙΙΙ έως και τις αρχές της ΥΕ ΙΙΙΓ περιόδου. Τα κτήρια που ερευνήθηκαν καταλαμβάνουν χώρο περίπου 800μ 2 , αλλά τα επιφανειακά ίχνη του οικισμού δείχνουν ότι αυτός απλωνόταν σε μια ευρύτερη έκταση στη νότια πλαγιά του λόφου. Πάντως, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα δίνουν την εικόνα ενός προϊστορικού χωριού με οργανωμένη δόμηση.

Κάποιες ενδείξεις για εγχώριας κατασκευής κεραμική και για επιτόπια παραγωγή λίθινων τέχνεργων (μεγάλος λάκκος γεμισμένος με πηλό, αποτυχημένα αγγεία, ημιτελή λίθινα κομβία, ημίεργη σφραγίδα, χάλκινα μικροεργαλεία, κλπ.) δείχνουν ότι η ΜΕ-ΥΕ εγκατάσταση στην Καλλονή ήταν ένας οικισμός βιοτεχνών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν έμπειροι κεραμείς και τεχνίτες ειδικευμένοι στη μικρογλυπτική.

Στην κεραμική των όψιμων μεσοελλαδικών και των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων υπήρχαν πολλά παραδείγματα αγγείων με σημεία του κεραμέα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και ένα αγγείο που είχε παραμορφωθεί κατά την όπτηση και επομένως δεν μπορεί να ήταν εισηγμένο. Στα περισσότερα αγγεία από χονδροειδή ή ημιχονδροειδή πηλό παρατηρήθηκαν εγκλείσματα χρυσής μίκας, αλλά η προέλευσή τους από την Αίγινα δεν θεωρείται ως δεδομένη, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μεταφοράς εδώ ανδεσίτη από τα Μέθανα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η μαρμαρυγία που περιείχε για την τοπική παραγωγή κεραμικής με μίκα παρόμοιας προς εκείνη της Αίγινας.

Αυτός ο οικισμός πιθανότατα υπαγόταν στον έλεγχο του σπουδαίου ΜΕ-ΥΕ κέντρου που εντοπίσθηκε στην περιοχή της Μεγάλης Μαγούλας του Γαλατά και ταυτίσθηκε με την προϊστορική Τροιζήνα. Οι τρεις θολωτοί τάφοι που ανασκάφηκαν στη Μεγάλη Μαγούλα μαρτυρούν την παρουσία στην Τροιζηνία τοπικών ηγεμόνων - οι οποίοι διέθεταν αξιόλογο πλούτο - από τη ΜΕ/ΥΕ εποχή έως και το τέλος της ανακτορικής περιόδου. Η ακμάζουσα ΜΕ-ΥΕ Τροιζήνα μπορεί να λειτούργησε ως πόλος έλξης για διάφορους τεχνίτες από άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αίγινας, και ίσως έτσι δημιουργήθηκε στην επικράτειά της ένα σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων.


Οργανωτική Επιτροπή
Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα
Ιφιγένεια Τουρναβίτου
Αιμιλία Μπάνου
Αφροδίτη Χασιακού