Επιλογή Σελίδας

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ – Από την Τετάρτη, 19 έως και την Παρασκευή, 21 Απριλίου (11:00-15:30) θα πραγματοποιηθεί στο Ιλίου Μέλαθρον, έδρα του Επιγραφικού και Νομισματικού Μουσείου, που συμμετέχει δυναμικά στη documenta 14, η πρωτοποριακή δράση «La Farsa Monea». Στο τριήμερο δρώμενο θα παρουσιαστούν τρεις επιτελέσεις (περφόρμανς), μία κάθε ημέρα, σε συνδυασμό με την έκθεση νομισμάτων και μολύβδινων συμβόλων από τις Συλλογές του Νομισματικού Μουσείου σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες. Συντελεστές στα δρώμενα είναι ο κορυφαίος χορευτής φλαμένγκο Israel Galvan, ο μουσικός και τραγουδιστής Nino de Elche και ο εμπνευστής της δράσης καλλιτέχνης-χορογράφος Pedro G. Romero, ενώ προσκεκλημένος καλλιτέχνης είναι ο διάσημος πιανίστας Alejandro Rojas-Marcos.

Επιμελητές του Νομισματικού Μουσείου θα παρουσιάζουν στο κοινό την έκθεση νομισμάτων και μολύβδινων συμβόλων οι θεματικές της οποίας συνάδουν με τα δρώμενα της πράξης «La Farsa Monea». Η περφόρμανς αυτή καθαυτή θα περιλαμβάνει: χορό φλαμένγκο, τραγούδι, συναυλία και ρεσιτάλ, σε αίθουσες του α’ και β’ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου, όπως και στον κήπο και στον περιβάλλοντα χώρο του Νομισματικού Μουσείου.

Παραλλήλως, στον β’ όροφο και στην αίθουσα «Χρήμα και Κοινωνία» θα παρουσιάζεται το γλυπτό έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Dan Peterman με τίτλο «The Ingot Project», το οποίο αποτελεί μια σαφή αναφορά στις προκερματικές μονάδες συναλλαγών, όπως τα τάλαντα που χρησιμοποιήθηκαν στον κόσμο της Μεσογείου κατά την προϊστορία, τα οποία και παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του α’ ορόφου του Μουσείου.

Και τις τρεις ημέρες η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ για την παρακολούθηση των σύντομων ξεναγήσεων και των δρώμενων της «La Farsa Monea» θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τη προσέλευση του κοινού.

documenta 14