Επιλογή Σελίδας

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 (16:00-17:00, ώρα Λονδίνου), θα δοθεί [online] διάλεξη του Δρος Κώστα Καλιμτζή, με θέμα: «Scholê and Paideia: Leisure in Liberal Education as a Political End».

Η διάλεξη εντάσσεται σε κύκλο διαλέξεων που διοργανώνεται στη Μνήμη της Ιουλίας Χρυσοστομίδη, πρώην Διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου στο Royal Holloway, Επιτίμου Καθηγήτριας Βυζαντινής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Για τους Έλληνες πολίτες της πόλεως, ο ελεύθερος χρόνος, ή αυτό που ονόμαζαν σχόλη (από το οποίο προέρχεται η λέξη σχολείο και μελετητής - scholar στην αγγλική γλώσσα) θεωρήθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία, τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάπτυξη δεσμών πολιτικής φιλίας. Η έννοια της σχόλης βρήκε τη μεγαλύτερη έκφρασή της στα Πολιτικά του  Αριστοτέλη, όπου υποστήριξε ότι η ευτυχία πραγματοποιείται στον ελεύθερο χρόνο και ότι η πολιτική πρέπει να έχει αυτό ως στόχο. Οι νομοθέτες, υποστήριξε, πρέπει να εκπαιδεύουν αποσκοπώντας σε αυτήν την άποψη. Είναι η ζωή του ελεύθερου χρόνου μια ιδεώδης ουτοπία ή είναι μια ιδέα που συνεχίζει να μας καλεί να πραγματοποιήσουμε τον βαθύτερο ανθρωπισμό μας μέσα σε μια κοινότητα φίλων;

Η διάλεξη θα δοθεί στο Zoom στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://zoom.us/j/94889175014?pwd=dTBwWlJkazdXcHJqWkJoenE4RXR6QT09

Meeting ID: 948 8917 5014

Passcode: Z5aegi

Ιουλία Χρυσοστομίδη

(21/04/1928-18/10/2008)