Επιλογή Σελίδας

ΛΟΝΔΙΝΟ - Ένας από αυτούς που φέρονται να άλλαξαν άποψη είναι ο γνωστός παρουσιαστής Πιρς Μόργκαν, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριξε σθεναρά την παραμονή των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Η άρνηση Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αιχμή το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πυροδότησε στη Βρετανία μία συζήτηση που μάλλον εξυπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από όσα προσδοκούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Ο Piers Morgan για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά.

 

Σε σχετικό tweet του, προβάλλει τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC και ειδικά το επιχείρημα περί Μόνα Λίζα. «Αν σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση… πιστεύετε ότι ο κόσμος θα εκτιμούσε την ομορφιά του πίνακα;», είχε πει ο Ἕλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι πρόκειται για «επανένωση» και όχι για «ιδιοκτησία».

Ο Πιρς βρήκε τα παραπάνω πειστικά. «Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα πρέπει να ανατρέψει την άρνησή του να δει τον Έλληνα ομόλογό του και να του πει ότι θα δανείσουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ώστε αυτή η σπουδαία τέχνη να επανενωθεί σωστά στο φυσικό της περιβάλλον».

Κατά τη διάρκεια εκπομπής του Sky News Australia, είπε επίσης ότι «η συζήτηση σχετικά με το αν αυτοί οι ελληνικοί θησαυροί πρέπει να φύγουν ή να παραμείνουν, έχει διχάσει τη Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Όσοι θέλουν να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ανησυχούν ότι αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Λένε ότι χώρες σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να απαιτούν την επιστροφή των αποικιακών τους θησαυρών, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο να μοιάζει με την τροπαιοθήκη της Τότεναμ».

«Έχω συμφωνήσει με αυτή την άποψη στο παρελθόν. Όμως, μερικές φορές κάποιος διατυπώνει μια άποψη τόσο πειστική που κάνει ακόμη και ανθρώπους σαν εμένα να αλλάξουν γνώμη. Αυτό έγινε με το επιχείρημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Ελλάδα έχτισε ένα θεαματικό μουσείο για να αναδείξει τα μάρμαρα του Παρθενώνα, όπως τα αποκαλεί, αλλά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό εκεί όπου πραγματικά θα έπρεπε να βρίσκονται τα Γλυπτά που εκτίθενται στο Λονδίνο. Τα έφερε στη Βρετανία ο λόρδος Έλγιν, ο οποίος πλήρωσε μια περιουσία για να τα βγάλει και αργότερα τα πούλησε στην κυβέρνηση. Ισχυριζόταν πάντα ότι είχε την άδεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήλεγχε την Αθήνα εκείνη την εποχή».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κατέχει τα Μάρμαρα και να τα δανείζει στην Ελλάδα, όπως κάνει με πολλές χιλιάδες άλλα αντικείμενα κάθε χρόνο. Η Βρετανία ανέκαθεν έλεγε ότι αυτοί οι θησαυροί πρέπει να παραμείνουν εδώ, όπου είναι ασφαλείς – ένα επιχείρημα που έχει γίνει πολύ λιγότερο ισχυρό από τότε που το μουσείο παραδέχτηκε ότι έχουν κλαπεί περισσότεροι από 2.000 θησαυροί αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών. Τώρα το θέμα εξελίσσεται σε διπλωματική διαμάχη, αφού ο πρωθυπουργός ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του. Αυτό φάνηκε σαν μια μάλλον ασήμαντη προσπάθεια να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του, και δεν είναι καλή εικόνα για τη Βρετανία».

Πηγή: kathimerini.gr