Επιλογή Σελίδας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 (20:00 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του ΜΒΠ) θα δοθεί διάλεξη της ιστορικού της τέχνης, τ. καθηγήτριας Ευθυμίας Γεωργιάδου με τίτλο «Μεταλλάξεις της θρησκευτικής εικονογραφίας στη σύγχρονη τέχνη». Την εκδήλωση προλογίζει η διευθύντρια του ΜΒΠ, Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στη διάλεξη η Ε. Γεωργιάδου θα πραγματευτεί την εμφάνιση στη σύγχρονη τέχνη θεμάτων που ανάγονται στη θρησκευτική εικονογραφία χωρίς λατρευτικό χαρακτήρα και χωρίς τους περιορισμούς της παραδοσιακής αναπαράστασης· θέματα τα οποία μαρτυρούν τη σημασία των θρησκευτικών συμβόλων που παραμένουν ριζωμένα στη συλλογική μνήμη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης» που διαρκεί μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου. Είσοδος ελεύθερη.

 


Ευθυμία Γεωργιάδου
Πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι και υποστήριξε τη διατριβή της  "Θρησκευτικά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική" στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δίδαξε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το1975 έως το 2009. Στις μελέτες της ασχολείται με τη γυναικεία καλλιτεχνική δραστηριότητα, με την κοσμική  τέχνη κατά την Τουρκοκρατία στον χώρο της Δυτικής Μακεδονίας και με προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης.