Επιλογή Σελίδας

ΗΜΑΘΙΑ - Την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας με τίτλο «Τοίχος της Μνήμης» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ομογενοποιήση - αισθητική αναβάθμιση - ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας» το οποίο υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας (Νοέμβριος 2018-Ιούνιος 2021).

 

Ο "Τοίχος της Μνήμης" (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ)

 

Ο "Τοίχος της Μνήμης" (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ)

 

Συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιοι και τιμητικοί βωμοί και μαρμάρινες σαρκοφάγοι που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. καθαρίσθηκαν, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.

 

(φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

 

(φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

 

(φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

 

(φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

 

(φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

 

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021, εγκαινιάστηκε το αρχαιολογικό πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών και της Βασιλικής ταφικής Συστάδας «των Τημενιδών» (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) που καταλαμβάνει έκταση 540 στρεμμάτων στα βόρεια του αρχαίου άστεως και περιλαμβάνει 530 σωζόμενους, ορατούς ταφικούς τύμβους. Τα εγκαίνια  του αρχαιολογικού πάρκου  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υλοποιήσης από την ΕΦΑ Ημαθίας του έργου ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας «Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των Τύμβων και της ταφικής συστάδας «των Τημενιδών» (2012-2015) τέλεσει  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη.

 

Νεκροταφείο των Τύμβων (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ)

 

Το αρχαιολογικό πάρκο περιλάμβανε την συστηματική περίφραξη του αχανούς χώρου, την δημιουργία διαδρομών, τη φύτευση 6.500 δένδρων και την τοποθέτηση εποπτικού υλικού και στεγάστρων προστασίας σε τύμβους και στο παλιότερο τμήμα της βασιλικής ταφικής συστάδας. Κατά την διάρκειά του νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ταφικά μνημεία ήρθαν στο φως, μερικά από τα οποία προστατεύτηκαν και αναδείχθηκαν με την τοποθέτηση στεγάστρων (2018-2020), ώστε να μπορούν να είναι επισκέψιμα από το κοινό.

 

Υπόστηλος Τάφος του Αλέξανδρου Α΄, 454 π.Χ. (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ)

 

Συνολικά 21 τάφοι ήλθαν στο φως στην βασιλική ταφική συστάδα που χρονολογούνται από τις αρχές του 6ου  μέχρι τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζονται οι εντυπωσιακές υπόστυλες ταφικές αίθουσες του Αμύντα Α΄ (530-496 π.Χ.) και του Αλέξανδρου Α΄ (496-454 π.Χ.) που έφερε την Μακεδονία στο ιστορικό προσκήνιο, ο τάφος του Περδίκκα Β΄ (454-413 π.Χ.) με την αρχαιότερη γνωστή ζωγραφική από την περιοχή και το σύμπλεγμα των 3 μακεδονικών τάφων, οι δύο από τους οποίους πιθανότατα ανήκουν στην κόρη του Φιλίππου Β΄ Κύνα και στο βασιλικό ζεύγος Φιλίππου Γ΄ Αρριδαίου (323-317 π.Χ.) και Ευρυδίκης που ήταν ετεροθαλής αδελφός και θυγατέρα της προηγούμενης.

 

Λευκή λήκυθος με σκηνή πρόθεσης νεκρού του νεκρού του "ζωγράφου του τριγλύφου" από τον Τάφο του Περδίκκα Β΄, 420-410 π.Χ. (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ)

 

Δίπλα στην βασιλική συστάδα, σε ένα αναπεπταμένο πεδίο 50 στρεμμάτων οι Μακεδόνες τελούσαν τους ταφικούς αγώνες για τους νεκρούς βασιλείς, συνδέοντας την ιστορία με την επική παράδοση, και κάθε Άνοιξη γιόρταζαν με τελετουργικούς χορούς την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων. Η περιήγηση στο αχανές αρχαιολογικό πάρκο που, καθώς θα μεγαλώνουν οι συστάδες των δένδρων, θα γίνεται όλο και πιο ειδυλλιακή καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία και τον προετοιμάζει να συναντηθεί με εκείνους που άλλαξαν την πορεία του κόσμου, τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές ξεκίνησε από δω, από τα ιερά χώματα της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, την μεγάλη εκστρατεία.

 

Χρυσό έλασμα από τη βασιλική ασπίδα, περ. 430 π.Χ. (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας)

Πηγή: ΕΦΑ Ημαθίας

Άποψη της έκθεσης στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας (φωτ. ΕΦΑ Ημαθίας/ΥΠΠΟΑ).