Επιλογή Σελίδας

ΔΡΟΜΟΛΑΞΙΑ-ΒΥΖΑΚΙΑ - Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη των ανασκαφών του 2023 στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ). Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και Ιούνιο 2023 από διεθνή ομάδα ερευνητών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Peter M. Fischer (Πανεπιστήμιο Gothenburg Σουηδίας), υποβοηθούμενο από τον Δρ. Rainer Feldbacher. Η θέση στη Δρομολαξιά-Βυζακιά υπήρξε μια πόλη-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, έκτασης τουλάχιστον 25 εκταρίων. Ο οικισμός, ο οποίος άνθισε από το 1630 μέχρι το 1150 π.Χ. περίπου, απλώνεται κατά μήκος των ακτών της Αλυκής της Λάρνακας, κοντά στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ και το αεροδρόμιο Λάρνακας.

 

Λεπτομέρεια από χρυσό διάδημα με παράσταση ταύρου (φωτ. P.M. Fischer).

 

Παράλληλα με τις ανασκαφές αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους, εργάστηκαν και άλλα μέλη της Σουηδικής ομάδας, υπό την καθοδήγηση της Δρος Teresa Bürge. Η ομάδα μελέτησε τα ευρήματα προηγούμενων ανασκαφικών περιόδων τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λάρνακας. Στις έρευνες συμμετείχαν και η βιοαρχαιολόγος Yuko Miyauchi, διδακτορική φοιτήτρια της Καθηγήτριας Kirsi Lorentz και ο Καθηγητής Sorin Hermon με την ομάδα του από το Ινστιτούτο Κύπρου. Οι ομάδες από το Ινστιτούτο Κύπρου υποστήριξαν τόσο την ανασκαφική έρευνα, όσο και την αποτύπωση των σκελετικών καταλοίπων, την δισδιάστατη και τρισδιάστατη καταγραφή των ευρημάτων και την ανάλυση του υλικού.

 

Μυκηναϊκός κρατήρας με παράσταση άρματος (1350 π.Χ.) (φωτ. P.M. Fischer).

 

Μεγάλος Μινωικός κρατήρας με γραπτές παραστάσεις χταποδιού (1350 π.Χ.) (φωτ. P.M. Fischer).

 

Με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων γεωφυσικών ερευνών, οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν στην Περιοχή Α, το νεκροταφείο του οικισμού. Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν τρεις θαλαμοειδείς τάφοι που χρονολογούνται προκαταρκτικά στον 14ο αι. π.Χ. Ο ένας τάφος είχε συληθεί τον 19ο αιώνα και παρόλο που οι τυμβωρύχοι είχαν σε μεγάλο βαθμό καταστρέψει τα ταφικά κτερίσματα και τα σκελετικά κατάλοιπα που περιείχε, εν τούτοις διατηρήθηκαν κάποια αντικείμενα και συλλέχθηκαν τα εναπομείναντα σκελετικά κατάλοιπα. Τα κτερίσματα περιλαμβάνουν κοσμήματα και εισηγμένη κεραμική (κυρίως σε θραύσματα) από τον Αιγιακό χώρο αλλά και από την Αίγυπτο και την Ανατολία.

 

Ειδώλιο σε μορφή αλόγου (1350 π.Χ.) (P.M. Fischer).

 

Δύο τάφοι στην ίδια περιοχή βρέθηκαν ασύλητοι, παρόλο που η οροφή του θαλάμου τους είχε καταρρεύσει κατά την αρχαιότητα. Οι τάφοι περιείχαν μεγάλο αριθμό ιδιαίτερα εντυπωσιακών κτερισμάτων μεταξύ των οποίων και τοπικής παραγωγής κεραμική και κοσμήματα, αλλά και αντικειμένα εισηγμένα από την περιοχή του Αιγαίου, την Ανατολία, την Αίγυπτο, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και από πολιτισμούς ανατολικότερα και βορειότερα. Για παράδειγμα, βρέθηκαν αντικείμενα από ήλεκτρο (κεχριμπάρι), πιθανόν από τη Βαλτική Θάλασσα, από lapis lazuli από το Αφγανιστάν και από βαθύ ερυθρό καρνελίνη, από την Ινδία. Ανάμεσα στα κτερίσματα υπάρχουν περίτεχνα κοσμήματα από ακριβά μέταλλα, όπως για παράδειγμα, διαδήματα, εγχειρίδια (μαχαίρια), αιχμές δοράτων και ένα κάτοπτρο (καθρέφτης) από κράμα χαλκού. Αντικείμενα από ελεφαντοστό και φαγεντιανή εισήχθησαν από την Αίγυπτο κατά την περίφημη 18η Δυναστεία, την περίοδο των φαραώ Τουθμώση Γ’, Ακενατόν και της συζύγου του Νεφερτίτη.

 

Ανασκαφή σε εξέλιξη (φωτ. P.M. Fischer).

 

Κυπριακό αγγείο (1350 π.Χ.) (φωτ. P.M. Fischer).

 

Η μελέτη του σκελετικού υλικού βρίσκεται υπό εξέλιξη ενώ με την ολοκλήρωσή της αναμένεται να προκύψουν στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ατόμων που θάφτηκαν στους τάφους, την ηλικία και το φύλο τους, πιθανές παθολογίες και τραύματα κ.ά. Έχουν καταγραφεί νεογνά, παιδιά, νέοι και ενήλικες, όλοι θαμμένοι με μεγάλο αριθμό κτερισμάτων.

Ο πλούτος της πόλης στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) φαίνεται να πηγάζει από την παραγωγή και το εμπόριο του χαλκού ο οποίος κατέληγε σε κοντινές αλλά και σε πιο μακρινές περιοχές. Τα πλούσια ταφικά κτερίσματα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που θάφτηκαν στους τάφους προέρχονταν από τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας που θα είχαν ενεργό ρόλο στην εξαγωγή χαλκού και στο υπερπόντιο εμπόριο γενικότερα.

Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Σκελετός με κτερίσματα (1350 π.Χ.) (φωτ. P.M. Fischer).