Επιλογή Σελίδας

ΚΡΙΤΣΑ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ - Η έρευνα των Ελλήνων ειδικών ήδη από το 2000, έδειξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάποτε λίμνη, στις όχθες της οποίας συχνά πέθαιναν τα δύο αυτά είδη σπονδυλόζωων. 

 

 

Ένα μικρό εξελικτικό θαύμα φαίνεται να έζησε η μεγαλόνησος πριν από 540.000 χρόνια – ένα μοναδικό φαινόμενο που ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οροπέδιο Καθαρού στην Κριτσά του Δήμου Αγίου Νικολάου. Νάνοι ελέφαντες, νάνοι ιπποπόταμοι και ελάφια ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, αποδυόμενοι σε έναν εξελικτικό αγώνα που τερματίστηκε με την έλευση του ανθρώπου.

Τη μορφολογία αυτής της πανίδας που κυριαρχούσε στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου Καθαρού, προσπαθούν την περίοδο αυτή, να ανασυνθέσουν οι επιστήμονες εξετάζοντας τα απολιθωμένα ίχνη σπονδυλόζωων. Το οροπέδιο τού Καθαρού βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, ενώ η ύπαρξη των απολιθωμένων οστών στην περιοχή ήταν γνωστή από παλιά. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, αρκετοί περιηγητές έβρισκαν τέτοια απολιθώματα.

Η έρευνα των Ελλήνων ειδικών ήδη από το 2000, έδειξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάποτε λίμνη, στις όχθες της οποίας συχνά πέθαιναν τα δύο αυτά είδη σπονδυλόζωων. Ήδη από το 2000, ο χώρος της έρευνας είχε περιφραχθεί, ενώ με την νέα προγραμματική σύμβαση δρομολογείται η συναρμολόγηση ενός σύνθετου σκελετού ιπποπόταμου καθώς και αντιγράφου που θα εκτεθεί δίπλα στα πραγματικά απολιθώματα.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου γνωστοποίησε επίσης ότι προτείνεται η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου – πιθανότατα κτίριο «Αρχαύλη» στην Κριτσά, που θα μπορούν ντόπιοι και ξένοι να επισκεφθούν για να γνωρίσουν άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας του τόπου. Με μεγάλο ενδιαφέρον -πρόσθεσε – περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ανασκαφική έρευνα και σύντομα οι συνδημότες θα γίνουν κοινωνοί όλων των δράσεων που έχουν αναληφθεί.

 

 

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Αναστασάκης σε δήλωση του ανέφερε : «Το Καθαρό, έχει μοναδικούς θησαυρούς συμπεριλαμβανομένων των παλαιοντολογικών που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και αξιοποίησης. Ελπίζουμε ότι και οι επόμενες δημοτικές αρχές θα δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα ευρήματα του Καθαρού, όχι μόνο από τουριστικής αλλά και επιστημονικής κυρίως άποψης». Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του, δεδομένου ότι τίθενται οι βάσεις για την εκθεσιακή αξιοποίηση των ευρημάτων, γεγονός που θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα.

Πηγή: https://flashnews.gr/