Επιλογή Σελίδας

ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – Ο εκδοτικός οίκος Καπόν παρουσιάζει το μυθιστόρημα του Μελέτη Μελετόπουλου «Ο Άρχοντας με τα πολλά πρόσωπα. Χρονικό μιας οικογένειας 1685-1920». Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, που εκτυλίσσεται στην διάρκεια τριών αιώνων, από το 1685 έως το 1920, και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Είναι η ιστορία μιας πολεμικής οικογένειας, που ήρθε από την Ήπειρο με την στρατιά του Μοροζίνι το 1685, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας αδιάλλακτα τους κατακτητές και συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο έπος του Εικοσιένα, στην στεριά και στην θάλασσα. Όταν η οικογένεια αυτή ενεπλάκη στην δολοφονία της Μπουμπουλίνας, οι γόνοι της μετανάστευσαν λόγω της βεντέτας στην Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες με περιπετειώδη ζωή και μεγάλα πάθη.

Παράλληλα, το βιβλίο παρακολουθεί τα μεγάλα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει με τον Φραντσέσκο Μοροζίνι στην θρυλική εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων στην Ελλάδα το 1685. Θα ακολουθήσει τον μεγάλο βεζίρη Αλή Κιουμουρτζή στην κατάκτηση μιας αγνώριστης σε μας Πελοποννήσου του 1715. Θα μάθει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες των Ορλωφικών του 1770 και θα ταξιδέψει με τους Έλληνες πειρατές στην Μεσόγειο του 18ου αιώνα. Θα αποκτήσει μια ρεαλιστική εικόνα της Άλωσης της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 και θα πληροφορηθεί το άγνωστο περιστατικό με την ταπείνωση του Δράμαλη στο Αγιονόρι. Διαβάζοντας τον συγκλονιστικό διάλογο του κατασκόπου Κράντοκ με τον νεαρό διερμηνέα του Κόδριγκτον, θα συνειδητοποιήσει πόσο αγνοούμε τι πραγματικά διακυβεύθηκε στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. Θα ζήσει τον Κριμαϊκό πόλεμο και θα περιηγηθεί στην νεοκλασική Ελλάδα του Όθωνα. Πρόκειται για ένα αληθινό και για αυτόν τον λόγο συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Ο συγγραφέας ερεύνησε οικογενειακά και κρατικά αρχεία, ξένες και ελληνικές πηγές, ανέκδοτα έγγραφα και απομνημονεύματα, συνομίλησε με δεκάδες πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα, εξέτασε τεκμήρια και κειμήλια. Από όλα αυτά γεννήθηκε ένα αληθινό και για αυτόν τον λόγο συναρπαστικό μυθιστόρημα. Τα γενικότερα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο βασίζονται σε έγκυρη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και πηγές. Για την περίοδο της Ενετοκρατίας ο συγγραφέας χρησιμοποίησε μεταφρασμένα έγγραφα, την επίσημη αλληλογραφία και στατιστικά στοιχεία των ενετικών αρχών της Πελοποννήσου (1684-1715), καθώς και την απογραφή του πελοποννησιακού πληθυσμού από τον Ενετό γενικό προβλεπτή Φρατσέσκο Γκριμάνι. Αξιοποίησε επίσης ξένες πηγές, όπως η τυπωμένη στα γαλλικά υπηρεσιακή έκθεση του Γάλλου πρεσβευτή Benjamin Brue, που ακολούθησε τον μεγάλο βεζίρη Νταμάντ Αλή Κιουμουρτζή στην κατάκτηση της Πελοποννήσου το 1715. Για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, βασίστηκε όχι μόνο στα απομνημονεύματα των Αγωνιστών, αλλά και σε εκθέσεις Ευρωπαίων φιλελλήλων, που παραθέτουν άγνωστα περιστατικά ή διαφοροποιημένες εκδοχές, όπως το περιστατικό με τον Δράμαλη στο Αγιονόρι που αναφέρεται στην έκθεση του αυτόπτη Βρεταννού φιλέλληνα Γκόρντον. Για τις γεωπολιτικές πτυχές της ναυμαχίας του Ναβαρίνου αξιοποίησε μεταξύ άλλων την αποκαλυπτική αλληλογραφία του Αυστριακού διπλωμάτη Πρόκες φον Όστεν, που οι σύγχρονοι Έλληνες ιστορικοί αγνοούν κατά κανόνα, παραγνωρίζοντας έτσι την πραγματική έννοια του κορυφαίου γεγονότος που κατοχύρωσε την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Εκδόσεις Καπόν

Σελ. 480, Εικ. 48, Γλώσσα: ελληνική