Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ - Στον εμβληματικό τόπο της Ολυμπίας, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Δήμος Πύργου διοργανώνουν μια Ημερίδα-Κάλεσμα για τον ελληνικό Πολιτισμό ως τρόπου της Ανθρωπιάς.

Πολλά έχουν λεχθεί για την αξία του ελληνικού πολιτισμού ως «κουλτούρας», δηλαδή ως ψυχικής-πνευματικής καλλιέργειας. Η ηθική και τα ιδεώδη όμως δεν συνιστούν την ταυτότητά του αλλά το πώς τον έχουν ερμηνεύσει έως σήμερα οι άλλοι λαοί. Έτσι αγνοείται η αληθινή φύση του, που είναι ο τρόπος διαμόρφωσης του πραγματικά ελεύθερου ανθρώπου. Οι παρερμηνείες αυτές, στο πέρασμα του χρόνου, έγιναν όχημα για τον στραγγαλισμό της Ελευθερίας, την κακοποίηση της Δημοκρατίας, τον αφανισμό της Φιλοσοφίας, την παραγνώριση της Πολιτείας και έχουν οδηγήσει στην ακύρωση της ίδιας της φύσης του Ανθρώπου και στις παρεπόμενες ψυχικές διαταραχές του. Είναι επομένως ώρα να διευκρινιστεί και να διαδοθεί η αλήθεια της ελληνικής Πόλης-Κοινωνίας: να φανερωθεί ότι αυτό που εννοούν οι Έλληνες ως Πολιτισμό είναι η Πόλις, μια ιδανικά οργανωμένη Κοινωνία που διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους-πολίτες.

Παράλληλα, είναι ώρα να απαλλαγούμε από τη συνήθη ιστορική και φιλοσοφική επιστημονική προσέγγιση, που στερεί από τους Έλληνες τόσους αιώνες βιωμάτων, τολμώντας τη σύνδεση της αρχαίας ελληνικής Κοινωνίας με τη βυζαντινή και της αρχαίας ελληνικής Φιλοσοφίας με την ορθόδοξη Θεολογία.

Στην κρίσιμη καμπή της εποχής μας, ο θεσμός των ΟΛΥΜΠΙΩΝ μπορεί να προσφέρει στην οικουμένη νέα Φώτα: μια νέα συνείδηση για μια νέα πορεία.

Με την Ημερίδα αυτή, ξεκινάει ένας ανοιχτός διάλογος περί του Γίγνεσθαι Άνθρωπος, διάλογος που ελπίζουμε, στην πορεία του θεσμού, να γίνει οικουμενικός. Το εγχείρημα για την αποκατάσταση των ελληνικών Σημασιών θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο μετάβασης από το εγώ στο Εμείς και από την ψευδεπίγραφη στη γνήσια Δημοκρατία, καθώς και στην αληθινή Κοινωνία με κέντρο τον Άνθρωπο και όχι το άτομο.

H Ολυμπία δεν είναι μόνο ένας μοναδικός ελληνικός τόπος και ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς. Έχει τεράστια διεθνή βαρύτητα και ο συμβολισμός της μπορεί να αποτελέσει φάρο στην πορεία της σημερινής ταραγμένης οικουμένης. Τα ΟΛΥΜΠΙΑ συνθέτουν μια ζωντανή Πρόταση για ένα οικουμενικό κέντρο Πολιτισμού που ανταποκρίνεται στις πνευματικές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Η πρωϊνή συνεδρία:

Η απογευματινή συνεδρία: