Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Ανδρέα Ι. Ντάρλα, Προϊσταμένου Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας με τίτλο: «Σπήλαια της Πελοποννήσου και χρήσεις τους κατά την αρχαιότητα». Τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις» διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

 

Περίληψη διάλεξης
Η Πελοπόννησος φιλοξενεί πολυάριθμα σπήλαια, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, τόσο από φυσική όσο και από αρχαιολογική άποψη. Κάποια από αυτά έχουν αξιοποιηθεί και λειτουργούν ως επισκέψιμα μνημεία, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα με μεγαλειώδη φυσικό διάκοσμο και απαράμιλλη ομορφιά, τα οποία, όμως, είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα περισσότερα από αυτά τα σπήλαια έχουν διττό χαρακτήρα, αφού είναι συγχρόνως μνημεία της Φύσης και του Πολιτισμού (αρχαία μνημεία). Η αρχαιολογική τους αξία, μάλιστα, δεν είναι πάντοτε ανάλογη της φυσικής ομορφιάς τους, αφού συχνά συμβαίνει μικρά σπήλαια ή αβαθείς βραχοσκεπές να έχουν μεγάλη αξία ως αρχαία μνημεία. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα σπήλαια σε όλες τις εποχές, από την Παλαιολιθική ώς το πρόσφατο παρελθόν, επιφυλάσσοντάς τους μεγάλη ποικιλία χρήσεων, είτε ως χώρους περιστασιακής ή μονιμότερης εγκατάστασης είτε ως καταφύγια, ως χώρους αποθήκευσης, ιερά, χώρους ταφής, τελετουργιών κ.ά. Η ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε πολλά από αυτά έχει αναδείξει την αρχαιολογική τους αξία και έχει φέρει στο φως εξαιρετικά πολύτιμα στοιχεία για όλες τις περιόδους της αρχαιότητας.


Περισσότερες πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6, Τ.Θ 506 19, T.K 540 13, Θεσσαλονίκη, Τηλ.:2313 310201, Fax : 2310 861306, email: amth@culture.gr / www.amth.gr