Επιλογή Σελίδας

ΚΟΥΚΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ - Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της 15ης ετήσιας έρευνας πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου στα Κούκλια/Παλαίπαφος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, το 2020 η αποστολή της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος διερεύνησης του αστικού τοπίου της αρχαίας Πάφου, που υλοποιείται από το 2006 υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρία Ιακώβου (εικ. 1).

 

Εικ. 1 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Η πρώτη φάση διεξήχθη τον Ιούνιο 2020 στο οροπέδιο του Χατζηαπτουλλά, την ακρόπολη της Κυπρο-Κλασικής περιόδου, και είχε ως στόχο τη χωρική σύνδεση του ανακτόρου (Ανατολικό σύμπλεγμα, το οποίο είχε ανασκαφεί μερικώς το 1950-1955 από Βρετανική αποστολή) με το εκτεταμένο εργαστηριακό σύμπλεγμα στα δυτικά (Δυτικό σύμπλεγμα), που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από το πρόγραμμα Παλαιπάφου (εικ. 2). Μετά την αφαίρεση της παλαιάς περίφραξης και τον περιμετρικό και εσωτερικό καθαρισμό του ανακτόρου, επιβεβαιώθηκε ότι η Βρετανική αποστολή είχε διερευνήσει το νότιο εν τρίτο του μνημείου, οι συνολικές διαστάσεις του οποίου είναι 40 x 32 μ.

 

Εικ. 2 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Η έρευνα στη βάση θεμελίωσης των λαξευτών λίθων του εντυπωσιακού νότιου τοίχου (εικ. 3), και η υψομετρική της διαφορά σε σχέση με άλλα σημεία του φυσικού βράχου, απεκάλυψαν ότι το ανάκτορο είχε ανεγερθεί στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης. Τα δάπεδα των αιθουσών του ανακτόρου (εικ. 4) είναι 2,5 μ. ψηλότερα από τα δάπεδα του εργαστηριακού συμπλέγματος, το οποίο αποτελεί μια εξολοκλήρου ανεξάρτητη εγκατάσταση κατά μήκος της βόρειας πλευράς του οροπεδίου.

 

Εικ. 3 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Εικ. 4 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Στη δεύτερη φάση που διεξήχθη το Σεπτέμβριο 2020, η αποστολή επικεντρώθηκε στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στα δυο μνημεία και προσδιόρισε τα δυτικά όρια του ανακτόρου, ενώ στο εργαστηριακό σύμπλεγμα ανέσκαψε ακόμη μια μονάδα στα ανατολικά, την ένατη μέχρι στιγμής. Με την ανασκαφή της Μονάδας 9 (εικ. 5) έχουν αποκαλυφθεί 970 τ.μ. του Δυτικού συμπλέγματος (65 x 15 μ.) που αντιπροσωπεύουν γύρω στα 35% της συνολικής έκτασης του μνημείου (εικ. 6).

 

Εικ. 5 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Εικ. 6 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Στις εργασίες της δεύτερης φάσης συμπεριλαμβάνεται και η ανασκαφή της κορυφής του Κυπρο-Κλασικού φρουρίου, το οποίο είναι σύγχρονο του ανακτόρου και διατηρείται σε ύψος 6μ. κάτω από τα φερτά χώματα ανέγερσης του τύμβου της Λαόνας. Η εσωτερική όψη του φρουρίου, είναι κατασκευασμένη με πλίνθους και αργή λιθοδομία. Μέχρι στιγμής, αποκαλύφθηκε σε ύψος 1,20μ. (εικ. 7).

Εικ. 7 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).

 

Η τρίτη φάση των εργασιών πεδίου διεξήχθη τον Οκτώβριο στη Λαόνα με μοναδικό στόχο τη λήψη μέτρων προληπτικής προστασίας των πλίνθων του φρουρίου, που επικαλύφθηκαν με μείγμα αχυροπηλού.

Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

 (φωτ. Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου)