Επιλογή Σελίδας
ΤΥΑΝΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ (ΤΟΥΡΚΙΑ) - Ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που βρίσκεται στα Τύανα της Καππαδοκίας (Νίγδη σημερινής Τουρκίας). Η εκκλησία ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα πάνω στον χριστιανικό ιερό προσκυνηματικό δρόμο που ξεκινούσε από την πόλη Μπορντώ της Γαλλίας και κατέληγε στην Ιερουσαλήμ.

 

Τοιχογραφίες στην αναστηλωμένη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Τύανα της Καππαδοκίας (φωτ. Anadolu Agency).

 

Ο Ξενοφών την αναφέρει στο βιβλίο του Κύρου Ανάβασις με το όνομα Δάνα, ως μεγάλη και ευημερούσα πόλη. Τα ερείπια των Τυάνων ευρίσκονται στο Κεμερχισάρ, τρία μίλια νοτίως της Νίγδης. Η περιβάλλουσα πεδιάδα ήταν γνωστή ως Τυανίτις. Η πόλη, ιδρυμένη σε στρατηγική θέση, στον δρόμο προς τη Συρία μέσω των βυζαντινών Θυρών της Κιλικίας, ήταν τόπος γέννησης του Απολλωνίου του Τυανέως. Η εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, μαζί με τα ερείπια της παρακείμενης αρχαία ελληνικής πόλης των Τυάνων, τα ερείπια ενός  Ρωμαϊκού υδραγωγείου και τα κοιμητήρια και τις βυζαντινές μονές σε βράχους (Gümüşler Monastery), υπέστη σοβαρές ζημιές από μια έκρηξη το 1977 και από το 1996 γίνονταν σε αυτήν εργασίες αποκατάστασης.

 

Κιονοστοιχία κλίτους της αναστηλωμένης εκκλησίας των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στα Τύανα της Καππαδοκίας (φωτ. Anadolu Agency).

 

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της εκκλησίας, ο κυβερνήτης της Νίγδης Yılmaz Şimşek δήλωσε ότι η εκκλησία έχει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια ιστορία, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η αρχαία εκκλησία και ο αρχαιολογικός χώρος θα ενισχύσουν τον τουρισμό της πόλης. Ο Şimşek σημείωσε ότι το μνημείο αντιπροσωπεύει ένα από τα πρώτα παραδείγματα λίθινης εκκλησίας, προσθέτοντας ότι οι τοιχογραφίες της σώζονται σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα.

 

 

Τοιχογραφίες στην αναστηλωμένη εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στα Τύανα της Καππαδοκίας (φωτ. Anadolu Agency).

Πηγή: Anadolu Agency

Η τελετή παράδοσης της αναστηλωμένης εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Τύανα (σημ. Νίγδη) της Καππαδοκίας (φωτ. Anadolu Agency).