Επιλογή Σελίδας

ΤΡΟΙΑ - Η αρχαία πόλη που αποτέλεσε το σκηνικό του Τρωικού Πολέμου, που καταστράφηκε από πολέμους, πυρκαγιές και σεισμούς, αλλά συνεχίζει να δίνει… τροφή στους αρχαιολόγους, η Τροία του Ομήρου, ίσως να είναι κατά έξι αιώνες πιο παλιά απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Οι ανασκαφές που κάνει η 40μελής ομάδα του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν έφεραν στο φως ένα νέο οικιστικό επίπεδο, γεγονός που πάει πιο πίσω τη χρονολόγηση της Τροίας.

Στα 156 χρόνια ανασκαφών, που ξεκίνησαν το 1870 από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί δέκα οικιστικά επίπεδα. Στο νέο επίπεδο που ανακαλύφθηκε, το Τροία-ο, οι ανασκαφείς βρήκαν ίχνη φωτιάς, κεραμικά και ξύλινους πασσάλους. «Η Τροία, το πιθανότερο, ιδρύθηκε περί το 3500 π.Χ., όπως δείχνει το επίπεδο οικισμού 0 που ανακαλύψαμε», τονίζει ο Ρουστέμ Ασλάν.

 

Επί 156 χρόνια οι αρχαιολογικές ανασκαφές απεκάλυψαν αρκετές πόλεις κτισμένες διαδοχικά η μία πάνω στην άλλη στο πέρασμα των αιώνων (φωτ.: AP Photos).

 

Η «Τροία 0» και τα 5.500 χρόνια ιστορίας της πόλης
Σήμερα, ο Τούρκος αρχαιολόγος είναι έτοιμος να καταχωρήσει ένα ακόμη επίπεδο, την «Τροία μηδέν» όπως την χαρακτηρίζει. «Εντοπίσαμε ίχνη στάχτης, κεραμικών και ξύλινων κατασκευών που πρέπει να καταχωρηθούν στο επίπεδο 0» λέει ο Ασλάν σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Daily Sabah. «Αυτό δείχνει πως η ιστορική περίοδος εκείνου του επιπέδου χρονολογείται 5.500 χρόνια πριν» συμπληρώνει.

Αν οι ενδείξεις των Τούρκων αρχαιολόγων αποδειχτούν ακριβείς, τότε η Τροία πρέπει να ιδρύθηκε το 3500 π.Χ. Όλες οι περασμένες ανασκαφές τοποθετούνταν στην γραμμή της ιστορίας μεταξύ του 3000 π.Χ. και του 1300 μ.Χ. από την αρχαία ελληνική περίοδο έως και την βυζαντινή.

Πηγή: pontos-news.gr | iefimerida.gr