Επιλογή Σελίδας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Το ΒΧΜ παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την ασιατική συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, οργανώνοντας την περιοδική έκθεση με τίτλο «Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά».

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης από τη Συλλογή Πασσά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη. Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αντικείμενα φτιαγμένα από τζαντ (όρος που αναφέρεται σε δύο διαφορετικούς λίθους , το νεφρίτη και τον ιαδεΐτη), βαθύ μπλε lapis lazuli, τυρκουάζ, ιώδη αμέθυστο, διάφανη ορεία κρύσταλλο, ιριδίζον «μάτι της τίγρης», βαθυπράσινο μαλαχίτη, μενεξεδής χαλκηδόνιο. Επιπλέον, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται μικρογλυπτά σμιλεμένα σε λευκό και κόκκινο κοράλλι.

 

2. Άποψη της θεματικής ενότητας “Ο κόσμος των συμβόλων” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

 

Τα αντικείμενα  που περιλαμβάνονται στην έκθεση εντάσσονται σε επτά συνολικά θεματικές ενότητες: Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος, Μεγαλείο και Πολυτέλεια, Ο κόσμος των συμβόλων, Γυναικείο κάλλος, Αντικείμενα λατρείας, Συλλέγοντας κινεζικούς νεφρίτες και Ζωγραφική στο λίθο.

 

3. Άποψη της θεματικής ενότητας “Γυναικείο κάλλος” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

 

Σε όλη την πορεία της έκθεσης, εποπτικό υλικό παρέχει στον επισκέπτη πληροφορίες για τη χρήση των πολύτιμων λίθων στην κινεζική τέχνη και ιδιαίτερα για το νεφρίτη, τον «ουράνιο λίθο» των Κινέζων, αλλά και στοιχεία για την ερμηνεία των μοτίβων και των συμβόλων που κοσμούν τα αντικείμενα.

 

4. Άποψη της θεματικής ενότητας “Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

 

Στην έκθεση, εκτός από τα έργα κινεζικής μικρογλυπτικής, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της διακεκριμένης ζωγράφου Ευσταθίας Μηλαράκη, μίας νέας καλλιτέχνιδος που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Κίνα. Τα έργα της, εμπνευσμένα από κλασικά έργα κινεζικής ζωγραφικής, «συνομιλούν» στο χώρο της έκθεσης  με τα λίθινα έργα τέχνης που διακοσμούνται με κινεζικά ζωγραφικά τοπία. Ταυτόχρονα, η ιδιαίτερη χρωματική παλέτα της ζωγράφου και ο ειδικός τρόπος έκθεσης των έργων της συνδυάζεται με τα μικρογλυπτά από φθορίτη, μέσα από ένα «παιχνίδι» ανάμεσα στο ορατό και το υπεριώδες φάσμα.

 

Εικ. 5. Άποψη της θεματικής ενότητας “Μεγαλείο και Πολυτέλεια” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

 

6. Άποψη της θεματικής ενότητας “Απόηχοι ενός ένδοξου παρελθόντος” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

 

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ενότητα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρου του Μεγάρου της Δούκισσας, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Απριλίου 2020.

1. Άποψη της θεματικής ενότητας “Μεγαλείο και Πολυτέλεια” (φωτ.: © Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).