Επιλογή Σελίδας

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - Στις 27 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε, στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου η επίσημη έναρξη του Έτους Ελλάδας – Κίνας, Κίνας – Ελλάδας. Την επίσημη έναρξη κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουν.

Στον χαιρετισμό της η Λυδία Κονιόρδου είπε: «Ο Νίκος Καζαντζάκης ύστερα από ένα ταξίδι του στην Κίνα είχε διατυπώσει την άποψη πως εάν ψάξεις πίσω από έναν Κινέζο θα βρεις έναν Έλληνα και εάν ψάξεις πίσω από έναν Έλληνα θα βρεις έναν Κινέζο, περιγράφοντας έτσι με παραστατικό τρόπο τις ομοιότητες ανάμεσα στους δύο λαούς. Και πράγματι αν κάποιος εξετάσει τους δύο πολιτισμούς θα έρθει σε επαφή με περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά παρά διαφορές. Από τα συστήματα ιδεών του Πλάτωνα και του Κομφούκιου, το θέατρο έως την ιατρική και τον αθλητισμό μέχρι τον τρόπο που συντήρησαν την ταυτότητά τους ανά τους αιώνες μπολιάζοντας την με στοιχεία άλλων πολιτισμών χωρίς ποτέ να μετακινούνται από τον άξονά τους».

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη κατά τον χαιρετισμό της παρουσίασε το ιστορικό που οδήγησε στην υλοποίηση της συνεργασίας του πολιτιστικού έτους 2017-2018 Ελλάδας- Κίνας. Όπως τόνισε η ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από τις Υπηρεσίες του να καταθέσουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για συνεργασίες με την κινεζική πλευρά. «Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση με αρκετές εξαιρετικές ιδέες για τις αρχαιότητες και την ορθή ολιστική διαχείρισή τους». Ανέφερε επίσης ενδεικτικά τρεις εκθέσεις για τις οποίες έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον  η κινεζική πλευρά:  η πολύ επιτυχημένη περιοδική έκθεση αρχαίων ελληνικών έργων «The Greeks. From Agamemnon to Alexander the Great», η οποία είχε σπουδαία απήχηση σε πόλεις του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξίσου σημαντική έκθεση του Ναυαγίου και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτισμένη, η έκθεση αρχαίων κοσμημάτων «Vanity».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Γιου Κουν υπογράμμισε ότι «παρά το γεγονός ότι απέχουν σημαντικά η Ελλάδα από την Κίνα και έχουν διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις, έχουμε πολύ σημαντικούς πολιτισμούς για τους οποίους είμαστε περήφανοι. Και οι δυο πολιτισμοί είναι πάντα συνδεδεμένοι, σεβόμαστε και θαυμάζουμε ο ένας τον άλλο».

Οι ανταλλαγές που θα πραγματοποιηθούν κατά το έτος Ελλάδας- Κίνας είναι σύνθετες και ανταποκρίνονται στις πολύπλευρες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ανταλλαγές στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο θέατρο, την μουσική, τα σύγχρονα εικαστικά, αλλά και με έργα τέχνης του παρελθόντος. Ανταλλαγές στο επίπεδο των πολιτιστικών βιομηχανιών εν γένει. Στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης και της ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου από τη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία. Όπως στους τομείς της συντήρησης και της ενάλιας αρχαιολογίας. Αξιοποίηση του μυθολογικού πλούτου όπως και της σύγχρονης καινοτομίας μέσα από θεματικά πάρκα.

Η ΓΓ του ΥΠΠΟΑ  προανήγγειλε επίσης  ότι το ερχόμενο φθινόπωρο προγραμματίζεται η έκθεση μιας αρχαϊκής κόρης από το Μουσείο της Ακρόπολης στο Μουσείο της Σαγκάης. Αντίστοιχα, μια χάλκινη λεκάνη του 6ου αι. π.Χ από το Μουσείο της Σαγκάης πρόκειται να εκτεθούν στο Μουσείο Ακρόπολης. «Ένα άλλο πεδίο καλλιέργειας περαιτέρω συμπράξεων» όπως πρόσθεσε η Μαρία Βλαζάκη είναι η «αμοιβαία επιμόρφωση ειδικών στη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων. Η διενέργεια σεμιναρίων και εργαστηρίων στην Ελλάδα και την Κίνα και οι ανταλλαγές ειδικών επιστημόνων που θα εκπαιδευτούν από τους ομολόγους τους, θα οδηγήσει σε πολύτιμη και χρήσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Η προσαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και η εξοικείωση με διαφορετικές τεχνικές θα εμπλουτίσει τους ορίζοντες και θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διάσωση και προστασία του πολιτιστικού μας πλούτου. Η θεματολογία των εργαστηρίων –σεμιναρίων αφορά στη συντήρηση τοιχογραφιών, αρχαιολογικών οργανικών ευρημάτων, υφάσματος και χαρτιού, όπως και σε θέματα προληπτικής συντήρησης».

Επίσης η Μαρία Βλαζάκη είπε ότι ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει προκριθεί σχετίζεται με ποικίλους επιμέρους τομείς της διάσωσης, προστασίας, συντήρησης, προβολής και γενικότερης διαχείρισης της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια πολυεπίπεδη σύμπλευση, με την τήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών και της απαιτητικής μεταχείρισης που απαιτούν και αξίζουν ιδιαίτερα τα ενάλια πολιτιστικά αγαθά». Συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραπάνω δράσεις θα ανακοινωθούν επίσημα μόλις οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες. Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε  την έκθεση «Δρόμοι του Μεταξιού. Βασιλική Ru πορσελάνη» που θα εγκαινιαστεί στις 10 Μαΐου στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, η οποία συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία και αναφέρεται στη σπάνια πορσελάνη της επαρχίας Ruzhou. Στο πνεύμα της ανταποδοτικότητας, έκθεση με αριστουργήματα του Κερκυραϊκού Μουσείου  θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια στο Κρατικό Μουσείο της πόλης Chen Τianzu με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η πόλη της Κέρκυρας.

Παράλληλα στην αυλή του ΒΧΜ  η γυναικεία ορχήστρα Xizi Chinese Orchestra παρουσίασε κινέζικη παραδοσιακή μουσική αλλά και πραγματοποιήθηκε επίδειξη τελετουργίας παρασκευής τσαγιού για τους παρευρισκόμενους.