Επιλογή Σελίδας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – Την Πέμπτη, 18 και την Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων(*), θα πραγματοποιήσει θεματική ξενάγηση με τίτλο  «Από τον Αϊδωνέα στον Αϊ-Δονάτο. Παιχνίδια με τον μύθο. Από τις παλιές λατρείες στον χριστιανισμό: συμβολισμοί, επιβιώσεις, μετασχηματισμοί στις δοξασίες και τις πρακτικές», στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη διαχρονικότητα της θρησκευτικής ανάγκης, στις αλληλεπιδράσεις και τις συγκρούσεις παλαιών και νέων θρησκειών. Στη Θεσπρωτική περιοχή του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ιδρύονται τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, πλειάδα παλαιχριστιανικών ναών και αναπτύσσεται η τοπική λατρεία του Αγίου Δονάτου. Η μετάβαση από τις παλιές λατρείες στο χριστιανισμό, κοινοί συμβολισμοί, επιβιώσεις και μετασχηματισμοί στις θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές, θα παρουσιαστούν μέσα από την ιστορική αφήγηση και με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού και στις Α΄-Γ΄ Τάξεις Γυμνασίου (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλ. 26650-21417, -28539).

Στις 18 Μαΐου 2017 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: T.: +30 26650 28539, 21417 / F.: +30 2665 0 25133 / e-mail: amig@culture.gr & efathe@culture.gr / website: www.igoumenitsamuseum.gr

Για το έτος 2017 το θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» και θα πλαισιώνεται από ποικίλες δράσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία.