Επιλογή Σελίδας

ΣΑΡΑΓΟΣΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ – Μετά τη Βαρκελώνη, το Βρετανικό Μουσείο δανείζει ελληνικές αρχαιότητες στη Σαραγόσα για την έκθεση με θέμα «Αγών. Ο ανταγωνισμός στην αρχαία Ελλάδα». Η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την Obra Social 'la Caixa και το Βρετανικό Μουσείο, θα παρουσιαστεί στο Caixaforum της Σαραγόσα έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

 

 

Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να δανείσει ελληνικά εκθέματα σε ισπανικές πόλεις και είναι η πρώτη φορά που εκθέματά του θα εκτεθούν εκτός Λονδίνου. Ανάμεσα σε αυτά και μέρος της ζωφόρου από το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Πάνω σε αυτό απεικονίζεται η μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος της έκθεσης «Το θέμα είναι ο ανταγωνισμός. Αυτό σημαίνει «Αγών» στα αρχαία ελληνικά. Η εμπειρία «μεταφέρει» τον επισκέπτη στην εποχή αυτού του πνεύματος. Ήταν μια κοινωνία που πίστευε ότι ο ανταγωνισμός είναι στην φύση του ανθρώπου και του δίνει τεράστια δύναμη».

 

Πολεμιστής που χορεύει. Μελανόμορφη κύλικα, π. 575-550 π.Χ. Κατασκευάστηκε στην Αθήνα και βρέθηκε στη Σιάνα της Ρόδου (© The Trustees of the British Museum)

Ερυθρόμορφος κρατήρας με παράσταση της θυσίας της Ιφιγένειας, π. 360-350 π.Χ. Κατασκευάστηκε στην Απουλία, στη νότια Ιταλία, αλλά βρέθηκε στα Βασιλικάτα της Ιταλίας (© The Trustees of the British Museum)

Χρυσό περίαπτο κόσμημα με κεφαλή λιονταριού, π. 450-400 π.Χ. Προέρχεται ίσως από την Ακαρνανία (© The Trustees of the British Museum)

 

Τους επισκέπτες της έκθεσης «καλωσορίζει» η Νίκη, η θεά της νίκης που συνέδεσε τον κόσμο των νεκρών με τον κόσμο των θεών. Η έκθεση αποτελείται συνολικά από 170 εκθέματα και χωρίζεται σε οκτώ τμήματα: «Νίκη, η θεά της νίκης», «Παιχνίδια στην παιδική ηλικία», «Αθλητικές διοργανώσεις», Μουσικές και θεατρικές διοργανώσεις», «Πόλεμος», «Ήρωες και μύθοι», «Κοινωνικός ανταγωνισμός στην καθημερινή ζωή και τον θάνατο». Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα δραστηριοτήτων και διαλέξεις.

 

Τμήμα ζωφόρου με μάχη Ελλήνων και Αμαζόνων. Μαρμάρινο ανάγλυφο, 350 π.Χ. Από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ΝΔ Μικρά Ασία (© The Trustees of the British Museum)

 

Μαρμάρινη κεφαλή Ευριπίδη. Ρωμαϊκό αντίγραφο (π. 69-96 μ.Χ.) ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος (π. 330-300 π.Χ.). Πιθανώς βρέθηκε στην Ιταλία (© The Trustees of the British Museum)

Ήρωας ή αθλητής. Μαρμάρινο άγαλμα. Ρωμαϊκό αντίγραφο (1ος αι. μ.Χ.) ελληνικού πρωτότυπου (π. 320-300 π.Χ.) (© The Trustees of the British Museum)

Πτερωτή Νίκη. Μαρμάρινο άγαλμα, π. 100 μ.Χ. από την Αλικαρνασσό (© The Trustees of the British Museum)

 

Στην έκθεση επιχειρείται να παρουσιαστεί η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας μέσα από τις ηρωικές πράξεις, τους θριάμβους των πολεμιστών και τα επιτεύγματα των αθλητών. Τα ομηρικά έπη, οι νίκες των Ολυμπιονικών ή οι περιπέτειες του Ηρακλή εμπνέουν τους διοργανωτές της έκθεσης. Η έκθεση φιλοδοξεί να προσφέρει μια κατανόηση του αγωνιστικού πνεύματος σε όλες τις πτυχές της ζωής στην αρχαία Ελλάδα μέσα από μια επιλογή θησαυρών από την «ελληνική συλλογή» του Βρετανικού Μουσείου. Γλυπτά, νομίσματα, κεραμικά και κοσμήματα, με εικονιστικά κομμάτια, όπως η ζωφόρος από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, που απεικονίζει τη μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Αμαζόνων, μαρμάρινη προτομή του Ευριπίδη, ή το άγαλμα του Διαδούμενου (Vaison-la-Romaine), μαρμάρινο γλυπτό αθλητή που δένει μια κορδέλα στο κεφάλι του ως σημάδι νίκης κλπ.

Πολλά από τα κομμάτια που εμφανίζονται είναι αριστουργήματα που έχουν αποκατασταθεί για την περίσταση και παρουσιάζονται για πρώτη φορά έξω από το Λονδίνο. Αυτή είναι η περίπτωση των γλυπτών και του θραύσματος της ζωφόρου από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Πηγή: Caixaforum